Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba heeft bevestigd dat oud-minister Otmar Oduber gisteren is aangehouden. De Landsrecherche verhoort de oud-minister in verband met betrokkenheid in de zaak-Flamingo. Na het eerste verhoor is hij in verzekering gesteld.

F01 oud min Oduber aangehOp uitnodiging van het OM kwam Oduber gisterochtend naar de Landsrecherche aan de Vondellaan, waar hij vervolgens werd aangehouden. Volgens wettelijke richtlijnen mag een verdachte negen uur worden verhoord. Als er meer tijd nodig is om het onderzoek af te ronden, wordt een verdachte in verzekering gesteld. Die periode kan maximaal drie dagen duren. De rechter-commissaris beslist of er gronden zijn om een verdachte in verzekering te stellen.

Oduber was minister van Infrastructuur in het vorige kabinet, Wever-Croes I. De zaak-Flamingo gaat over onrechtmatigheden bij het uitreiken van erfpachtterreinen in de periode 2017 tot 2019. De Landsrecherche verrichte in 2020 huiszoekingen in samenwerking met het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en het Korps Politie Aruba (KPA). Twee weken geleden werden al de zoon van de minister en twee andere personen aangehouden in hetzelfde onderzoek. De zoon is echter kort daarna weer vrijgelaten, zo melden 24ora.com en NoticiaCla.

Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) zegt in een reactie de aanhouding te betreuren. ,,De regering heeft kennisgenomen van de aanhouding van een voormalig minister. De aanhouding is in verband met een corruptieonderzoek dat te maken heeft met terreinen. We betreuren dit ten zeerste. Voor onze regering is integriteit van groot belang, we houden dit hoog. We hebben dit op de agenda gezet vanaf het begin van onze regeerperiode en zullen dit blijven doen. Intussen moet het onderzoek doorgaan en alle ruimte krijgen. Wie schuldig is, moet verantwoording afleggen. De regering van Aruba zal eraan blijven werken om te voorkomen dat vergelijkbare zaken zich herhalen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).