Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering gaat een Nationaal Strategisch Plan opstellen, om in de komende drie jaar de dertig aanbevelingen uit het National Integrity System (NIS) Assessment voor Aruba op te pakken. Dat heeft premier Evelyn Wever-Croes (MEP) laten weten.

ARUpremier1De premier ontving de resultaten van het NIS Aruba vorige week. Haar regering heeft integriteit als prioriteit. ,,Bij de vorige regering van AVP was dit thema zo goed als taboe. Het is onze uitdaging om integriteit op de agenda te zetten, niet alleen van onze regering, maar ook van al onze overheidsdiensten.”
In het regeringsbeleid werd al rekening gehouden met integriteit. Een base-line study, zoals de regering het NIS-onderzoek noemt, ontbrak nog. Het NIS geeft goed aan waar Aruba nu staat en wat er moet verbeteren. ,,De regering heeft besloten om financieel bij te dragen aan het onderzoek, ondanks dat Aruba geen geld heeft. Het onderzoek was echter noodzakelijk om te weten wat ons vertrekpunt is”, zegt Wever-Croes.
Het wetenschappelijk onderzoek is gedaan door Hogeschool Saxion, en gebaseerd op internationale regels van transparantie. ,,De conclusie van het onderzoeksteam is dat Aruba goede ideeën heeft, maar er zijn wel zaken die snel moeten worden aangepakt. We scoren geen voldoende, maar dat was bij ons eigenlijk ook al bekend”, aldus de premier. Volgens Wever-Croes scoorde Nederland tijdens zijn NIS ook geen voldoende. Dat overkwam ook andere landen in het Koninkrijk. ,,Een onvoldoende is niet belangrijk, wel belangrijk is om te zorgen dat we een voldoende krijgen. We moeten met de aanbevelingen aan de slag.”
Minister Ursell Arends (Raiz) gaat het Nationaal Strategisch Plan opstellen.

Nulmeting: Aruba heeft zwakke integriteit...

Wilt u meer over dit onderwerp lezen? Neem een online abonnement op de krant.