Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, het standpunt van Venezuela in dit conflict, de stijgende olieprijzen en het importeren van producten zijn thema’s die premier Evelyn Wever-Croes en minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken hebben besproken.

ARUHoekstraBuitenlandse Zaken is een Koninkrijksaangelegenheid en dat betekent dat Hoekstra alle eilanden van het Koninkrijk vertegenwoordigd. In dat kader is het belangrijk dat Aruba op één lijn zit met de minister, als het om buitenlandse zaken gaat die Aruba raken. Hoekstra is sinds januari minister van Buitenlandse Zaken en het was de eerste keer dat hij met Wever-Croes een gesprek had.
Hoekstra legde aan de premier uit wat het standpunt van Nederland is met betrekking tot Rusland en Oekraïne. Wever-Croes vroeg aan Hoekstra om rekening te houden met het feit dat Venezuela dicht bij Aruba ligt, en dat Venezuela een standpunt over dit conflict heeft. De situatie in Venezuela is een Koninkrijksaangelegenheid, maar de impact op Aruba is groot. De premier gaf Hoekstra een actuele stand van zaken en zei dat, als in Venezuela nieuwe ontwikkelingen zijn, dit de stabiliteit van Aruba kan veranderen.
Ze spraken ook over de Verenigde Staten. Wever Croes: ,,De Verenigde Staten zijn voor Aruba een zeer belangrijke commerciële partner. Maar ook een partner die op het gebied van veiligheid, onderwijs en zorg meehelpt. Dit geldt overigens ook voor Colombia en andere landen in de regio.”
Hoekstra en Wever-Croes bespraken verder de zorgwekkende situatie met de olie. Internationaal stijgen de olieprijzen elke dag. ,,Aruba past de prijzen elke twee weken aan, op basis van een gemiddelde van de afgelopen dertig dagen. Dit levert meer rust op. De regering is aan het berekenen of de stijgende brandstofprijzen kunnen worden opgevangen.” De premier had echter de boodschap dat de regering de bevolking gaat adviseren het autogebruik te verminderen.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is eveneens een cyber-oorlog. Aruba heeft de bevolking gewaarschuwd om geen onbekende websites of e-mails te openen en beducht te zijn op hackers.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.