Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Na drie jaar culturele afwezigheid door Covid-19 organiseert Aruba dit jaar weer carnaval. Op zaterdag 26 februari vindt de ‘Celebracion Nacional di Luz’ plaats, een grote parade over de gebruikelijke route in Oranjestad.

F18 ARU carnavalDe minister van Toerisme, de minister van Financiën en Cultuur en Aruba Tourism Authority (ATA) maakten dit gistermiddag bekend.
Met het aankondigen van deze eerste parade, die al over twee weken is, wil Aruba aan de bevolking en aan het buitenland de boodschap geven dat Aruba klaar is om uit de pandemie te stappen. ,,In januari kondigden we een exit-strategie aan en dit beleid voeren we nu uit”, aldus Toerisme-minister Dangui Oduber. Het Crisisteam heeft akkoord gegeven voor deze grote parade, aldus de ministers.
Oduber noemt Aruba ‘trendsetter’ op dit gebied, want volgens hem was Aruba één van de eerste landen die besloot om de maatregelen te flexibiliseren en te elimineren waar het mogelijk is. ,,We zien dat Nederland dit ook gaat doen en anderen landen zullen snel volgen. Aruba wil en gaat terug naar het normale dagelijkse leven.”
Minister Xiomara Maduro zat bij de persconferentie met twee petten op, Financiën en Cultuur. Zij vertelt dat, toen vanuit het Crisisteam akkoord werd gegeven, zij werd benaderd met de vraag wat de mogelijkheden zijn om weer een carnavalsactiviteit te organiseren. ,,We hadden in 2020 en 2021 geen carnaval en dit jaar ook niet zoals we gewend zijn. Maar volgend jaar wel. We willen de cultuur weer tot leven brengen en de bevolking weer laten feesten. De gesprekken met Smac, de carnavalsgroepen en de bands zijn al gaande.”
Vanuit financieel oogpunt legde ze uit hoe de ‘Celebracion Nacional di Luz’ wordt betaald. ,,De indruk is gewekt dat het Land Aruba carnaval subsidieert, maar dat is niet zo. Ik hoor ook al de vraag waarom we de 12,6 procent van ambtenaren niet betalen, maar wel geld hebben voor carnaval. Het bedrag van de 12,6 procent is vele malen groter dan het bedrag dat nodig is om eenmalig een grote parade te organiseren. En die parade hebben we nodig om de economie een verdere impuls te geven”, aldus Maduro. Ze verwees voor meer uitleg naar ATA, als sponsor van carnaval.

CARNAVAL
Directeur Ronella Croes van ATA legde uit dat het de bedoeling is om promotioneel meer aandacht te geven aan de cultuur van Aruba. ATA wil daarmee meer toeristen naar het eiland trekken en heeft daar geld voor beschikbaar. ,,ATA heeft elk jaar in de begroting geld gereserveerd voor carnaval. We hebben dat geld de afgelopen jaren niet optimaal kunnen gebruiken. Voor deze komende carnavalsparade zijn we graag sponsor.”
Het motto van de parade is ‘Cend’e Mecha 2023’. Minister Maduro legde uit met de pet op van Cultuur, dat Aruba volgend jaar weer op de normale manier carnaval wil vieren. ,,De parade van 26 februari markeert het begin van die voorbereidingsperiode. De datum is niet zomaar gekozen, die datum stond altijd al op de carnavalsagenda.”
De ‘Celebracion Nacional di Luz’ is de gebruikelijke lichtjesparade, van 20.00 uur ‘s avonds tot 02.00 uur ‘s nachts. De parade begint in Dakota en eindigt bij het ex-DOW kantoor. Bijzonder aan de parade is dat de carnavalsgroepen deelnemen in de kleuren van de Arubaanse vlag (geel, blauw, rood en wit). ,,Dit is een bewuste keuze, want ATA zal deze carnavalsparade in het buitenland flink gaan promoten en dan is het een prachtig gezicht als de parade in de nationale kleuren is”, aldus Maduro.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.