Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aruba Ports Authority (APA) investeert 1,6 miljoen florin om de haven uit te baggeren en schoon te maken. Het kanaal moet schoon, zodat megacruiseschepen de haven kunnen binnenvaren.

apaToerismeminister Dangui Oduber (MEP) maakte de investering en de start van de baggerwerkzaamheden gisteren bekend bij APA. Het baggeren is deze week al begonnen. De werkzaamheden waren al eerder gepland, maar moesten vanwege de pandemie worden uitgesteld. Ook financieel kon APA niet eerder beginnen met het baggeren.
Het baggeren duurt twee weken en zal naar verwachting 20.000 vierkante meter zand en afval uit het kanaal halen. Dat is voor Aruba van groot belang om de megacruiseschepen goed te kunnen faciliteren. Een van die grote cruiseschepen is de Oasis Class van Royal Caribbean Cruise Lines. Dit cruiseschip brengt duizenden toeristen naar Aruba en dat is voor de toerismebranche een grote stimulans.
De havenautoriteit heeft aan de regering een masterplan gepresenteerd met daarin hun visie en beleid. De regering vindt de ontwikkelingen van de havenautoriteit interessant, omdat ze de economie bevorderen en arbeidsplaatsen creëren. Dat levert ook weer inkomsten op voor zowel APA als voor de regering. Het lokale bedrijf Varadero werkt aan het project mee en vanuit Canada is de Ocean Group betrokken. Directie Natuur & Milieu werkt mee om het milieugedeelte in de gaten te houden.
Volgens minister Oduber is het cruisetoerisme het meest geraakt door de pandemie. Pas in juni 2021 voer bij Aruba het eerste cruiseschip weer binnen, nadat de grenzen sloten om het land tegen Covid-19 te beschermen. Vorig jaar herstelde het cruisetoerisme zich met slechts 16 procent, vergeleken met 2019. Minister Oduber merkt daarbij wel op dat 2019 een recordjaar was voor het cruisetoerisme. Toen kwamen er 830.000 cruisetoeristen naar Aruba. In 2022 wordt verwacht dat Aruba 500.000 cruisetoeristen mag ontvangen. Dat zou een herstel van 60 procent zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.