Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De strafzaak Avestruz is gisteren van start gegaan. De hoofdverdachte is toenmalig minister en huidig parlementariër Benny Sevinger (AVP). Het Openbaar Ministerie (OM) ziet hem als de spin in het web, die misbruik maakte van zijn functie als minister. Het onderzoek richt zich op het illegaal verkrijgen van erfpachtrechten.

sevingerSevinger is volgens het OM ‘de essentiële schakel’ tussen de andere verdachten. In de kern draait het strafrechtelijk onderzoek Avestruz om ‘malversaties rondom de uitgaven van erfpachtterreinen’, in de periode dat Sevinger minister van Infrastructuur, Integratie en Ruimtelijke Ordening was. Het Land Aruba is hier de dupe van geworden en daarmee ook de bevolking, zo stelt het OM.
Het onderzoek Avestruz bestaat uit meerdere zaakdossiers en is zeer omvangrijk. Het OM heeft op verzoek van het Antilliaans Dagblad een overzicht gegeven, per zaakdossier, van de strafbare verwijten tegen de verschillende verdachten. Het OM noemt nergens de naam van Sevinger, maar verwijst steeds naar hem als verdachte S. Daarnaast noemt het OM verdachte F.A. die lid is van het management bij Directie Infrastructuur en Planning (DIP).
Zaakdossier Deshaun gaat over het oplichten van het Land Aruba in de periode tussen februari 2013 en maart 2017. Door middel van valse, listige of bedrieglijke handelingen is het Land Aruba overgegaan tot de afgifte van goederen en erfpachtrechten. Vijf verdachten zijn hierbij betrokken: Sevinger, F.A., W., M.A. en R.R. Ze dienden onjuiste aanvragen in die niet voldeden aan de geldende voorwaarden. Daardoor werd de valse indruk gewekt dat deze personen een project gingen ontwikkelen bij Wayaca. Sevinger verdachte F.A. keurden deze aanvragen goed, terwijl ze in strijd waren met de geldende regels en niet voldeden aan de vereisten. Ook werd een ministeriële beschikking verleend.

Verschillende zaakdossiers
Zaakdossier Elenath gaat ook over oplichting in de dezelfde periode. De handelingen zijn gelijk aan die in het zaakdossier Deshaun. Het verschil is dat het om percelen gaat bij Eagle Beach. Zes verdachten zijn hierbij betrokken: Sevinger, F.A., W., E., M.A. en R.
Zaakdossier Deshaun/Elenath is een gecombineerd dossier over valsheid in geschrifte. Verdachte M.A. maakte gebruik van diverse vervalste stukken, zoals aanvraagformulieren en aanvraagbrieven. Deze aanvragen waren gericht op erfpachtrechten in Wayaca en Eagle Beach.
Zaakdossier Damira/Lizner gaat ook over oplichting in de periode tussen december 2014 en december 2016. Vijf verdachten maakten zich volgens het OM schuldig aan valse, listige en bedrieglijke handelingen: Sevinger, F.A., E.W., N. en M. Hun rollen in dit zaakdossier zijn allemaal verschillend. De handelwijze komt overeen met de andere zaakdossiers, maar het ging om andere percelen bij Eagle Beach.
Zaakdossier Damira/Lizner heeft ook te maken met valsheid in geschrifte. Verdachten M., N., en E.W. dienden via vervalste stukken aanvragen in voor erfpachtrechten op percelen bij Eagle Beach.
Ambtelijke omkoping wordt apart genoemd door het OM. Verdachte Sevinger en F.A. hebben zich, volgens het OM, schuldig gemaakt aan passieve ambtelijke omkoping. De minister en ambtenaar bij DIP zijn omgekocht door de andere verdachten. Dit vond plaats in de periode van 1 februari 2012 tot en met 19 oktober 2019. In zaakdossier Deshaun is Sevinger omgekocht door (onder meer) medeverdachte M.A. en W. In zaakdossier Susebeek is Sevinger omgekocht door (onder meer) medeverdachte P.S. en door diverse rechtspersonen die een band hebben met P.S. In zaakdossier Fundacion Curason Berde is Sevinger omgekocht door medeverdachte H. en door rechtspersonen Milero Investment nv, Island Estates nv Zenwave en Pristine Estates nv.
Ook in het zaakdossier Bucuti is sprake van omkoping. Minister Sevinger en MT-lid F.A. zijn omgekocht door medeverdachte B. en door Aruba Bucuti Beach Hotel nv. Het gaat om de periode 1 mei 2012 tot en met 1 mei 2019. Volgens het OM kreeg Sevinger giften, beloften of diensten aangeboden, zoals betalingen aan de stichting Curason Berde, een verjaardagsfeest in het Holiday Inn Hotel en diverse verbouwingen aan zijn woning. Hij kreeg dit aangeboden, zodat hij als minister opties op erfpachtterreinen kon verstrekken of wijzigen. ,,In simpele bewoordingen: deze verdachten hebben Sevinger goederen en diensten gegeven om daarvoor wat terug te krijgen”, aldus het OM.
Het OM vindt dat Sevinger tussen februari 2013 en september 2017 zijn functie als minister heeft misbruikt om voordeel te verkrijgen. Hij verleende diverse ministeriële beschikkingen voor het verlenen van of wijzigen van optierechten. Het gaat om de zaakdossiers Deshaun, Elenath, Damira, Susebeek, Fundacion Curason Berde en Bucuti Hotel. Verdachte F.A. heeft in dezelfde periode zijn functie als ambtenaar bij DIP misbruikt. Het gaat om de zaakdossiers Deshaun, Elenath en Damira. Verdachte E. heeft in dezelfde periode zijn functie als ambtenaar of chief of staff van het Bureau van de Minister misbruikt. Het gaat om het zaakdossier Elenath. Sevinger, F.A. en E. hebben ervoor gezorgd dat diverse personen en bedrijven optierechten kregen.
Sevinger wordt ook verdacht van verduistering. Het gaat om de periode 1 januari 2015 tot 1 januari 2016, waarin hij zich geldbedragen toe-eigende die van Fundacion Curason Berde zijn. Het gaat om een bedrag van 11.375,50 florin, dat volgens het OM is gebruikt voor vliegreizen.
Het OM legt ook witwassen ten laste. Sevinger en verdachte P.S. hebben zich tussen 1 januari 2014 en 28 maart 2017 schuldig gemaakt aan witwassen, door de daadwerkelijke herkomst van voorwerpen te verhullen. Zo werden goederen die nodig waren voor de verbouwingen aan de woning van Sevinger onder een andere naam besteld. Verdachte P.S. wordt ervan verdacht dat hij voorwerpen in zijn bezit had waarvan hij wist dat het uit enig misdrijf afkomstig was. Zo stond er een geldbedrag van 1.329.711,51 dollar op een bankrekening van de Golden Rain Private Foundation, bij de Orco Bank op Curaçao. Verdachte H. wordt verdacht van het profijt hebben gehad van het omkopen van Sevinger.
Daarnaast loopt er nog een financieel onderzoek naar het wederrechtelijk verkregen voordeel van S.

Verzoek uitstel
De advocaten die betrokken zijn bij de strafzaak Avestruz hebben aan de rechter gevraagd om de zaak uit te stellen. Het dossier is dermate omvangrijk (bijna 22.000 pagina’s) dat het de raadslieden niet is gelukt om dit binnen een maand te bestuderen.
De regiezitting in deze zaak startte gisteren. Na afloop legde advocaat Rudi Oomen namens de andere raadslieden een verklaring af aan media die buiten de rechtbank stonden te wachten, waaronder 24 ora. Oomen zei dat ze zijn ‘gebuldozerd’ met een dossier dat bijna 22.000 pagina’s omvat. De advocaten ontvingen het dossier in december 2021. Een maand om een dergelijk omvangrijk dossier te bestuderen, dat is volgens Oomen niet haalbaar. ,,We moeten het dossier kunnen bestuderen om te zien of we getuigen willen horen en of we iets willen laten onderzoeken. We hebben zeker tot eind maart nodig om door alle documenten te gaan.”
De advocaat merkte ook op dat hij wel al heeft gezien dat niet alle documenten in het dossier opgenomen zijn. ,,Deze zaak is begonnen met een klacht van twee politici. Ik heb die klacht nog niet kunnen terugvinden in het dossier. Ik wil graag weten vanuit welke kant die klacht is gekomen.”
Een andere advocaat merkte op dat er op Aruba geen advocatenkantoren zijn die gespecialiseerd zijn in strafzaken en daar meerdere advocaten voor beschikbaar hebben om zich op een zaak te storten. Ter vergelijking stelde ze dat in Nederland de verdediging soms zes maanden de tijd krijgt, alleen al om goede onderzoekswensen in te dienen. Een maand voor deze zaak Avestruz is veel te kort. De advocaat gaf aan dat ze op dit moment door de helft van het dossier is.
De rechter neemt het verzoek van de verdediging in behandeling en zal morgen laten weten of er uitstel wordt verleend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.