Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Docenten van Colegio Arubano zullen vandaag - onder protest en met steun van de ouders - op het werk verschijnen, mits het bestuur niet aanwezig is. Dat is gisteren besloten tijdens een vergadering met de vakbond. De uitgestelde CE’s en SE’s gaan vandaag door.

colegioVakbond Simar maakte dit nieuws gistermiddag - op de nationale feestdag Dia di Betico - bekend via een persverklaring. Voorzitter Josephine Albertus laat daarin weten dat het docentenkorps ‘s ochtends heeft vergaderd om opnieuw hun positie te bepalen. Tijdens dat overleg is besloten dat de leerkrachten vandaag, 26 januari, het werk hervatten. Ze staan achter hun leerlingen en willen dat het onderwijs kan doorgaan. De leerlingen werden vorige week, toen het docentenprotest begon, gedupeerd omdat in die week ook CE’s en SP’s waren gepland. Een aantal CE’s en SP’s viel uit. Het bestuur, dat onder vuur ligt, besloot om deze te verschuiven naar deze week, zodat ze kunnen worden ingehaald. Simar benadrukt dat de docenten onder protest aan het werk gaan, want het feit blijft dat ze zich geïntimideerd voelen.
De leerkrachten stellen dan ook voorwaarden aan het hervatten van het werk. Het complete bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA), dat de leiding over Colegio Arubano heeft, mag het terrein niet betreden. Zo garanderen zij hun eigen veiligheid en de mentale rust binnen het docentenkorps. Het bestuur bestaat uit Ernesto Rosenstand, Mariska Dania, Juancho Pilongo, Patricio Nicolaas en Giacomo Petrocthi en coach Jalken Antonia. Daarnaast staan de leerkrachten nog steeds achter de brief die ze op 18 januari 2022 naar het bestuur hebben gestuurd, waarin ze het aftreden van het volledige bestuur eisen.
Ook de oudercommissie van de middelbare school staat achter de actie. In een brief aan het bestuur, hekelen ze de situatie die is ontstaan en noemen het ‘onacceptabel’. Ze zijn absoluut niet te spreken over het eenzijdige besluit van het bestuur om de CE’s en SP’s uit te stellen zonder overleg met de leerkrachten. De schorsing van de rector moet in de ogen van de oudercommissie wel heel erg gerechtvaardigd zijn, om daar zo’n belangrijke week voor te verschuiven. De ouders eisen dan ook dat ze de reden te horen krijgen. De escalatie van de afgelopen dagen maakt duidelijk dat er niets is terechtgekomen van een veilige leeromgeving. Net als de docenten gisteren hebben besloten, eist ook de oudercommissie dat het bestuur op 26 januari niet op school aanwezig is, zodat de leerlingen in alle rust hun proefwerken kunnen maken. Tot slot wijst de oudercommissie erop dat een van de gedragsnormen binnen Colegio is dat er niet gepest wordt. Daarvoor geldt een zero-tolerancebeleid. Het gedrag van het bestuur laat een ander beeld zien. De oudercommissie gaat juridische stappen ondernemen als het recht op onderwijs verder wordt ontnomen,
De protestactie van vorige week, toen docenten het werk neerlegden en de lessen niet doorgingen, heeft als voorlopig resultaat opgeleverd dat de schorsing van rector Tim Croes werd opgeheven en hij zijn werk weer kon hervatten. Zijn schorsing was de aanleiding voor de actie. Croes werd in de kamer van het bestuur tegengehouden toen hij de kamer wilde verlaten. Een groep docenten die buiten de kamer op hem wachtte, zag het gebeuren en filmde het.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.