Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Drastische maatregelen zijn op dit moment niet gerechtvaardigd. Het ziekenhuis heeft de situatie onder controle en kan het aantal coronapatiënten nog steeds aan.”

ARUmaatregelenDie boodschap had premier Evelyn Wever-Croes (MEP) gisterochtend tijdens een extra persconferentie. Ze gaf een toelichting op de laatste ontwikkelingen met corona. Het aantal actieve besmettingen stond op dat moment op 3.327 en gemiddeld komen er dagelijks 670 nieuwe besmettingen bij. De kans om positief te worden getest is 61 procent.
De premier liet grafieken zien van de verschillende golfen waar Aruba doorheen gaat. De huidige coronagolf, met de omikronvariant, is de vijfde golf. De eerste golf was in maart 2020 en toen had Aruba 69 coronagevallen. De tweede golf in augustus 2020 bracht 1.730 besmettingen. Eind 2020 zorgde de derde golf voor 700 gevallen, deze golf duurde lang. In juli 2021 kwam de vierde golf, met 1.076 positieve cases.
Tijdens de vierde golf trok het ziekenhuis in augustus aan de bel vanwege het stijgend aantal patiënten dat met corona moest worden opgenomen. Dat was voor het Crisisteam reden om de avondklok in te voeren. Tussen 22.00 en 5.00 uur mocht niemand op straat zijn. Hiermee wilde de regering voorkomen dat er ‘s nachts verkeersongelukken gebeuren, omdat er voor die slachtoffers geen plek was in het ziekenhuis. Meerdere patiënten werden om die reden zelfs naar Colombia overgevlogen, om op Aruba bedden vrij te houden. Het ziekenhuis gaf aan dat ‘code zwart’ heel dichtbij was. ,,We moesten toen wel handelen en stevige maatregelen nemen”, aldus de premier.
Het ziekenhuis kan de vijfde golf op dit moment nog steeds aan. ,,Er zijn 21 personen met corona opgenomen, van wie er 2 op de ic liggen. Het is niet nodig om nieuwe maatregelen te nemen.” Wever-Croes legde uit dat als de medische experts aangeven dat het niet meer gaat, er overleg zal zijn over maatregelen die op dat moment moeten worden genomen. ,,We zijn op dit moment nog steeds in staat om de balans te vinden tussen gezondheid en economie.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.