Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Aan scholen zijn geen restricties opgelegd om coronabesmettingen te beperken. Leerlingen en leerkrachten lopen daardoor vanaf morgen - als de scholen weer open gaan - het risico om met Covid-19 te worden besmet. Lerarenvakbond Simar trekt bij de minister aan de bel en vraagt om garanties.

Simar Aruba 5 580x584Dat staat in een brief die Simar gisteren naar Onderwijsminister Endy Croes (MEP) heeft gestuurd. Het bestuur van Simar benadrukt haar ‘ernstige bezorgdheid’ over de veiligheid, de gezondheid en het algemeen welzijn van iedereen die werkzaam is in het onderwijs en van leerlingen. ,,Als dit niet kan worden gegarandeerd, kan het verzorgen van onderwijs niet worden gewaarborgd.” Aan minister Croes wordt gevraagd om maatregelen te nemen waardoor risico’s kunnen worden uitgesloten en de kwaliteit van onderwijs in stand kan worden gehouden. ,,In de komende periode moet de continuïteit van het onderwijs alle prioriteit krijgen.”
Na de kerstvakantie gaan de scholen volgens de reguliere planning weer open op 6 januari. De nieuwe variant van Covid-19 zorgt op Aruba in een snel tempo tot veel besmettingen. Het einde is nog niet in zicht en daardoor voorziet Simar problemen in de sector onderwijs.
De vakbond stelt dat de regering wel de nodige maatregelen heeft genomen en recent heeft aangescherpt om besmettingen in bepaalde sectoren te verminderen. Kinderen worden niet toegelaten in supermarkten, in restaurants geldt een maximaal aantal personen per tafel en ook bij sociale evenementen is een maximaal aantal personen toegestaan. Voor scholen gelden echter geen maatregelen.
Veel werknemers in bedrijven melden zich ziek, op sociale media circuleerden berichten dat 1.100 werknemers zich arbeidsongeschikt hebben gemeld. Simar kijkt naar de eigen werknemers in het onderwijs, naar de leerkrachten. Als veel leerkrachten door ziekte uitvallen, moeten invalleerkrachten worden ingezet. Die zijn echter schaars, aldus Simar.
Om leerkrachten tegen corona te beschermen, publiceerde Simar gisteren een oproep aan ‘iedereen in het onderwijsveld’ om de boostershot te gaan halen. Dat konden leerkrachten, ongeacht hun leeftijd, doen tussen 12.00 en 15.00 uur.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.