Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De omikronvariant van het coronavirus is voor het eerst op Aruba geconstateerd. Dat blijkt uit testresultaten die gisteren zijn bekendgemaakt.

ArubaHet gaat zowel om personen die onlangs in het buitenland zijn geweest als om Arubanen zonder recente reisgeschiedenis. Minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) belegde gisteren een persconferentie om dit nieuws met de bevolking te delen.
Aruba telt nu in totaal 267 coronabesmettingen, gisteren kwamen er 41 gevallen bij. Ruim de helft van die nieuwe gevallen zijn toeristen. Het aantal overledenen is nog steeds 180. De premier gaf aan dat Aruba zich moet voorbereiden op de vijfde coronagolf.
De huidige coronamaatregelen blijven van kracht. ,,Bij het Crisisteam zijn wel verzoeken binnengekomen om te versoepelen, maar dat kunnen we niet doen”, zei Wever-Croes. De maatregelen worden echter ook nog niet aangescherpt. ,,Aruba zit in het hoogseizoen en dat hebben we economisch heel hard nodig. Er is geen voedselhulp meer en ook de loonsubsidie en uitkering Fase is gestopt. De toeristische sector is echt afhankelijk van de toeristen om de inkomsten binnen te halen.” Het Crisisteam houdt de besmettingen wel in de gaten, om eventueel toch te kunnen opschalen.
De premier merkte op dat ze hoopt dat de bevolking niet gaat wachten tot de regering weer met een avondklok gaat komen. ,,We rekenen op de medewerking van de bevolking om de verspreiding van corona en de omikronvariant zelf te verminderen.”
De huidige maatregelen houden in dat mondkapjes verplicht zijn in alle bedrijven, op scholen en in de sportscholen. Voor restaurants is er een maximum van acht mensen die samen aan een tafel mogen zitten, voor bars is er een maximum van vier personen. Alle uitgaansgelegenheden moeten om 1.00 uur ’s nachts sluiten, casino’s mogen tot 2.00 uur openblijven. Evenementen en bijeenkomsten die binnen worden gehouden, mogen plaatsvinden met een maximum van 150 personen. Voor buiten geldt een maximum van 250 personen.
Het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) kan het aantal van 267 besmettingen nog steeds aan. De premier merkte wel op dat de ziekenhuiscapaciteit beperkt is. ,,Nederland hielp ons tijdens de deltavariant, maar het is niet zeker dat we die hulp nu weer gaan krijgen.”
Niet alleen op Aruba is omikron geconstateerd, ook op het Franse gedeelte van St. Maarten zijn de eerste omikrongevallen geregistreerd. Dat bevestigde minister Omar Ottley van Gezondheid. Op Curaçao zijn er nog geen besmettingen met de omikronvariant vastgesteld, maar epidemioloog Izzy Gerstenbluth liet vorige week weten dat dat volgens hem een kwestie van tijd is.

Omikron op Saint Martin
Ook aan de Franse kant van Sint Maarten, Saint Martin, is de omikronvariant opgedoken. Het bewijs is nu na onderzoek geleverd. Omdat de omikronvariant nog besmettelijker is, roept de minister van Volkgezondheid Omar Ottley ongevaccineerde mensen op zo snel mogelijk alsnog de vaccinatie te halen. Ook de boosterprik wordt aangeraden binnen een tijdspanne van drie maanden na het laatste vaccin, in plaats van zes maanden.