Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Rijksministerraad (RMR) stelt de beslissing over financiële hulp aan Aruba een maand uit. De reden is dat de Arubaanse regering niet wil voldoen aan een extra voorwaarde die door Nederland is opgelegd.

aruprotocol,,Aruba moet een protocol tekenen dat het parlement buitenspel zet. Dat gaan we niet doen”, zegt premier Evelyn Wever-Croes (MEP).
De RMR kwam gisteren bijeen en het intrekken van de 12,6 procent salariskorting was een agendapunt. Het uitstellen van de beslissing tot de volgende vergadering van de RMR betekent dat de financiën van het Land Aruba beperkt zijn. ,,Daarmee is er geen ruimte om de 12,6 procent ongedaan te maken en salarissen 100 procent uit te betalen”, zegt de minister-president. De regering kan dan ook niet voldoen aan deze eis van de vakbonden, die maandag en donderdag staakten om hun eis kracht bij te zetten.
Wever-Croes laat weten dat Nederland op het laatste moment met een extra voorwaarde kwam. ,,Deze voorwaarde valt buiten de huidige afspraken en gaat bovendien tegen onze grondwet in. Het protocol dat Nederland wil dat Aruba tekent, zorgt ervoor dat het parlement wordt omzeild. De regering wordt hierdoor gedwongen om tegen de Grondwet in te gaan. We hebben Nederland al gezegd dat we dat niet kunnen doen.” De Gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag, Guillfred Besaril (MEP) heeft direct protest aangetekend tegen deze beslissing. De Arubaanse regering betreurt de gang van zaken, omdat Aruba aan alle voorwaarden heeft voldaan.
,,Arubaanse experts hebben de laatste maand hard gewerkt om te voldoen aan alle gestelde voorwaarden. Het Landspakket Aruba voldoet bijna geheel aan wat er door het Caribisch Orgaan voor Herstel en Ontwikkeling (Coho) is gesteld. Het nieuwe protocol als extra voorwaarde, dat kan echter niet.” Volgens Wever-Croes heeft Nederland besloten om de 12,6 procent salariskorting als voorwaarde te blijven zien om Aruba financiële hulp te geven.
,,De onderhandelingen gaan door, want Aruba en Nederland moeten elkaar vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken, Aruba blijft samenwerken met het moederland.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.