Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Dertien vakbonden voeren vandaag actie tegen de 12,6 procent salariskorting. Ambtenaren bij diverse overheidsdiensten en stichtingen leggen verspreid over de dag het werk korte tijd neer. Het actievoeren begint om 7.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

aruvakIn een gezamenlijk persbericht dat de vakbonden gistermiddag uitstuurden, maken ze nogmaals duidelijk dat de salariskorting van 12,6 procent per direct moet worden ingetrokken. ,,Als dat gebeurt, zullen we met de regering om tafel gaan.”
Het Korrektie Instituut Aruba (KIA) trapt de Nationale Actiedag om 7.00 uur af. Het gaat om Cuerpo Especial Arubano (CEA), het Centro di Cuido en de bewakers. Zij zijn aangesloten bij vakbonden FTA en Seppa. Hun actie duurt een uur.
Om 7.30 uur verzamelt het onderwijsveld zich bij vakbond Simar. Op hetzelfde tijdstip leggen ook de Stichting voor Verstandelijk Gehandicapten Aruba (SVGA) en Oppa (vereniging van gepensioneerden) het werk neer. Hun actie varieert van een tot anderhalf uur.
Bij elektriciteitsbedrijf Elmar, CEA bij de rechtbank en de douane wordt het werk om 8.00 uur neergelegd. Hier zijn vakbonden Alvast, FTA en UEA bij betrokken. Elmar en CEA staken een uur, de douane voert twee uur lang actie.
Politievakbond SPA roept zijn leden op om van 9.00 tot 12.00 uur het werk neer te leggen en naar het kantoor van Pova te komen. De agenten nemen met deze actie een halve dag actievoeren voor hun rekening.
Vakbond Seppa voert met kindertehuis Casa Cuna actie. Daar zullen medewerkers om 10.00 uur het werk een uur neerleggen.
Water- en Energiebedrijf WEB pakt de actie om 11.00 uur op, via vakbond VWI. Hun actie duurt een uur.
Op de luchthaven en bij het postkantoor begint de actie om 13.00 uur en duurt een uur.
Uitvoeringsorgaan AZV en de sportfaciliteiten die onder FFD vallen, komen om 14.00 uur een uur in actie.
De laatste twee instanties die de actiedag afsluiten zijn de werksters en Setar. Zij beginnen om 15.00 uur en 15.30 uur en hun actie duurt ook een uur.
De actiebereidheid was overigens maandag en gisteren al te merken. Op beide dagen legden medewerkers van diverse diensten al korte tijd het werk neer, ‘uit solidariteit met de vakbondsactie’.
Vakbond STA en drie andere vakbonden doen niet mee aan de actie, zo meldt NoticiaCla. Vakbondsleider Diego de Cuba zegt dat daar verschillende redenen voor zijn. De regering heeft de vakbonden uitgenodigd voor een gesprek, om een oplossing te vinden voor de 12,6 procent. Dat voorstel rechtvaardigt een staking niet, vindt STA. De vakbondsleider maakt echter wel duidelijk dat de leden wel degelijk actie mogen voeren. STA is ook van mening dat een staking midden in het toeristisch hoog seizoen niet goed uit te leggen valt.
De dertien vakbonden die protesteren zijn FTA, VWI, STT, Sada, Simar, Oppa, Seppa, Spa, Siwa, Iowua, Alvast, UEA en SCCA.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).