Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Bij een aantal overheidsdiensten werd niet tot woensdag gewacht om actie te voeren. Diverse diensten legden gisteren al het werk korte tijd neer. De boodschap van de actievoerders is: ,,We zijn solidair met de vakbonden.”

aruvakbondenVakbond VWI (werknemers van Water- en Energiebedrijf WEB) had gisterochtend tijdens de walk-out de volgende boodschap. ,,Het verzoek van de regering om met de vakbonden te praten, komt te laat. We zijn het misbruik door de regering zat. We zijn bijna twintig maanden verder en nu wil de regering ineens met ons de dialoog aangaan en transparant worden? Wie zegt dat de cijfers van de regering correct zijn? Moeten we nu ineens gaan praten over openbare financiën? We hebben vanaf mei tot en met 31 december 2020 vrijwillig salaris afgestaan. Dat werd in januari 2021 veranderd in een aanwijzing. We vroegen toen om een gesprek met de regering. En nu voelt de regering nattigheid en doet ze alsof de vakbonden niet willen praten. We hebben er genoeg van. De regering is niet meer te geloven.”
Dienst Technische Inspecties (DTI) begon de werkweek met een werkonderbreking. Daar nam nog niet veel personeel aan deel. Vakbond Seppa verwacht woensdag meer steun. De vakbondsleider liet weten dat deze actie een gevolg is van de brief die de regering vrijdag naar de vakbonden stuurde.
Twee kinderopvangcentra van Traimerdia gingen gistermiddag in actie. Het ging om de opvang bij basisschool Kudawecha en de Prinses Amalia School. Een demonstrant reageerde dat de 12,6 procent minder salaris krijgen, heel zwaar weegt. ,,Want we werken maar 31 uur.” Traimerdia valt onder de lerarenvakbond Simar.
Bij het Orthopedagogisch Centrum legden de medewerkers ook maandag het werk een uur neer. ,,We doen dit uit solidariteit met alle ambtenaren en vakbonden.”
Stichting Algemene Bejaardenzorg Aruba heeft drie locaties, verspreid over Aruba. In Oranjestad bij San Pedro, in Savaneta en in San Nicolas. Op alle drie de locaties deed personeel mee aan de actie. De vakbondsvertegenwoordiger van Seppa verwoordde het gevoel van de leden. ,,We werken hard, we staan elke dag acht uur klaar en nu komen we op voor onze rechten.”
Ook in het openbaar vervoer was gisteren de actiebereidheid te merken. Arubus plaatste maandagochtend een bericht op Facebook om buspassagiers te informeren. ,,Onze dienstverlening zal vandaag tussen 12.00 en 13.00 uur beperkt zijn. Dit heeft te maken met een protest van onze medewerkers die zijn aangesloten bij de vakbond Seppa.”
De tram van Arutram reed gisteren ook korte tijd niet. Personeel zet zo hun eis kracht bij dat ze de 12,6 procent salaris terug wil. Ook deze walk-out werd georganiseerd door vakbond Seppa.