Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het College Aruba financieel toezicht (CAft) constateert dat het Beleidsplan Verlaging Personeelslasten (BVP) ‘tot weinig zichtbare bezuinigingen heeft geleid’. De regering wordt opnieuw gevraagd om de maatregelen uit te voeren.

F18 ARU emanDe regering houdt zich niet voldoende aan de afspraken om tot houdbare overheidsfinanciën te komen. Dat zegt AVP-fractieleider Mike Eman op basis van de laatste brief van het College Aruba financieel toezicht (CAft). ,,Premier Evelyn Wever-Croes speelt een zeer oneerlijk spel in de discussie over de 12,6 procent die wordt ingehouden van de salarissen van ambtenaren.”
De AVP-fractieleider legt uit dat het BVP door het kabinet Wever-Croes in 2018 is gemaakt om een aanwijzing te voorkomen. In dit BVP stonden maatregelen om het aannemen van nieuwe mensen in dienst te minimaliseren, het aantal ambtenaren in dienst te verminderen door contracten niet meer te verlengen, de contracten van gepensioneerden niet meer te verlengen en degenen die hun werk niet goed uitvoeren te ontslaan. Periodieke verhogingen zouden worden stopgezet. In het BVP stond niet dat er op salarissen van ambtenaren zou worden gekort.
De maatregelen zouden een besparing opleveren van ruim 12 miljoen florin in 2018, bijna 12 miljoen florin in 2019 en bijna 10 miljoen florin in 2020. In 2021 zou het bijna 15 miljoen florin besparen. ,,Het kabinet Wever-Croes beloofde dus een besparing van bijna 49 miljoen florin op basis van dit BVP”, zegt Eman. Toen deze plannen niet werden waargemaakt, begonnen de problemen met Nederland te escaleren. ,,Het leverde opnieuw bijna een aanwijzing op”, zegt Eman.
Vorig jaar maart kwam de premier met haar ‘grootste goocheltruc’, aldus Eman. ,,Aan het begin van de coronapandemie maakte ze misbruik van de gevoelens van solidariteit door met het voorstel van de 12,6 procent te komen.” Eman vindt het heel toevallig dat de beloofde 50 miljoen florin die niet werden gehaald, overeenkwam met de 12,6 procent. ,,Het is een gemeen spel met de goedhartigheid van de ambtenaren en hun vakbonden.”
Staatssecretaris Raymond Knops had het plan door, stelt Eman. Knops merkte op dat de premier zelf met het idee van de 12,6 procent is gekomen. In de laatste brief van 24 november vraagt het College opnieuw aan Aruba om het BVP na te leven. Volgens Eman is de premier in het nauw gedreven. ,,Door haar handelen zijn duizenden ambtenaren, leerkrachten en semi-overheidswerknemers in een moeilijk parket gebracht. Zo wilde ze het niet-nakomen van beloftes verbergen. Dit is onrechtvaardig en niet acceptabel. Is dit integriteit? Aruba, de bevolking en ambtenaren lijden door de crisis en zulke kwaadwilligheid maakt de pijn alleen maar erger.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.