Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Wetenschappers hebben op Aruba drie plantensoorten ontdekt die niet eerder zijn gevonden. De vindplaats is bij een tanki, waar regenwater wordt opgevangen om in het droge seizoen te gebruiken.

ARUplantenFundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) maakte de vondst bekend, na een publicatie donderdag op de website Naturetoday. Het gaat om schijngenadekruid en de cypergrassen Cyperus surinamensis en Cyperus distans. De ontdekkers zijn John Janssen en André van Proosdij van de Wageningen University & Research en Erik Houtepen van Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity). Zij brachten recent een bezoek aan Aruba om mee te doen aan een cursus vegetatie- en floramonitoring. Tijdens deze cursus ontdekten ze de plantensoorten.
Twee van de gevonden plantensoorten zijn nieuw voor de Nederlands-Caribische eilanden. De derde plant is niet nieuw, maar daarvan was alleen bekend dat deze op de Bovenwindse Eilanden voorkwam.
Onderzoeker Janssen vertelt over Cyperus surinamensis: ,,Het kostte veel moeite uit te vinden welke soort dit is, omdat deze niet in de lokale flora's wordt vermeld.” Cyperus distans is bekend van Saba en ook Curaçao, maar nog niet van Aruba. Het schijngenadekruid is een plant die ook in Nederland voorkomt. Onderzoeker van Proosdij: ,,Het is een vrij onopvallend plantje dat behoort tot de familie Linderniaceae.” Onderzoeker Houtepen legt uit dat het niet om zeldzame planten hoeft te gaan, ook al zijn ze voor de ABC-eilanden nieuw. ,,Het is aannemelijk dat deze soorten door watervogels worden verspreid en dat ze zich makkelijk op nieuwe plekken vestigen.”
De FPNA is bezig met inhaalslag om informatie te verzamelen over de flora en vegetatie van de eilanden, omdat het onderzoek door Wageningen University & Research sterk gericht is op de mariene natuur van de Cariben.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.