Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Leden van vijftien vakbonden en lokale organisaties liepen gisteren in een mars naar het Arubaanse parlement en het Bestuurskantoor. De demonstranten eisten dat de 12,6 procent salariskorting per direct wordt ingetrokken.

arudemoOok eisen ze een gesprek met de regering om de situatie beter te regelen.
Naar schatting deden iets meer dan 500 personen mee. Een aantal droeg rode T-shirts met daarop de tekst ‘Stop de 12,6%, respecteer ons’. Anderen hadden borden bij zich met teksten: ‘Gelijkheid voor alle vakbonden’ en ‘Onderhandel niet met mijn salaris’. De eerste stop van de demonstranten was bij het parlement. Parlementsvoorzitter Edgar Vrolijk nam een manifest in ontvangst. De demonstranten riepen hem toe om direct antwoord te geven. Toen hij zei dat dit niet mogelijk is, werd Vrolijk door de demonstranten uitgejoeld. Hij besloot op dat moment niet buiten bij de groep te blijven, maar ging het parlementsgebouw weer binnen.
De groep liep daarna naar het Bestuurskantoor, waar veel politie op de been was om de openbare veiligheid te handhaven. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) wachtte de demonstranten op, samen met Onderwijsminister Endy Croes (MEP). Ook zij nam het manifest in ontvangst, maar haar reactie werd door de demonstranten overstemd. Het enige woord dat hoorbaar was, was ‘morgen’. Daarop werd ook de premier uitgejoeld met ‘vandaag, vandaag’. Wat de premier op dat moment zei, was dat er morgen (vrijdag) een vergadering van de ministerraad is en daarin zal ze het manifest bespreken.
In het manifest wijzen de vakbonden op solidariteit. ,,We moesten solidair zijn vanwege covid. Maar die solidariteit is niet meer nodig. We weten dat niet alle instanties en staatsbedrijven voldoen aan het inleveren van 12,6 procent. Het voorstel dat de regering naar Nederland heeft gedaan, om dit jaar de helft van de 12,6 procent af te dragen en volgend jaar de andere helft, is voor ons niet acceptabel. De regering moet zich aan de afspraak houden, de 12,6 procent was een tijdelijke maatregel en moet nu worden ingetrokken.”
Op het gebied van onderwijs wijzen de vakbonden op de achteruitgang. ,,Er is te veel bezuinigd door te korten op externe begeleiders en remedial teaching. Leerlingen hebben problemen om als mens te functioneren. We zien steeds meer gedragsproblemen, emotionele problemen, sociale problemen en verwaarlozing. Leerlingen krijgen niet het onderwijs dat ze nodig hebben. Leerkrachten hebben de expertise niet en de tijd niet om dit probleem op te lossen. Het onderwijs kampt met een tekort aan materialen en aan hygiënemiddelen. De werkomgeving is niet gezond.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.