Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Als de vakbonden met de Nederlandse regering willen onderhandelen, dan steun ik ze”, zegt premier Evelyn Wever-Croes. Het thema salariskorting komt morgen niet aan bod tijdens de Rijksministerraad (RMR) in Den Haag. De vakbonden bereiden intussen een nieuwe staking voor.

ARUbondenDe premier reageerde gisteren op de vakbonden die in de media de discussie over de 12,6 procent zijn gestart. Ze blikt terug naar maart vorig jaar, toen covid begon. Aruba vroeg Nederland om financiële steun. ,,Nederland wilde die steun geven maar stelde de voorwaarde dat er op salarissen moest worden gekort. Aruba heeft op 30 april 2020 voorgesteld om tot en met 31 december 2020 12,6 procent in te houden. Dit voorstel is door Nederland op 18 mei van dit jaar aangepast naar ‘tot nader order’.”
Volgens Wever-Croes koppelt Nederland de 12,6 procent aan de financiële steun. ,,Als we die 12,6 procent niet inhouden, ontvangen we de financiële steun niet.” Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft volgens de premier eind 2020 herhaald dat het korten op salarissen van kracht blijft, zolang Aruba afhankelijk is van financiële steun. De regering heeft berekend dat Aruba in de eerste zes maanden van 2022 nog steeds financiële steun nodig heeft. ,,We hebben 300 miljoen florin nodig.”
Om het leed voor de ambtenaren en semiambtenaren te verzachten, heeft Aruba aan Nederland voorgesteld om de salariskorting van 12,6 procent met de helft te verlagen. Nederland heeft vorige week laten weten dat dit voorstel bij het College Aruba financieel toezicht (CAft) ligt. Het advies van het CAft zal eind november klaar zijn. ,,Daar wachten we op”, zegt de premier. ,,De regering wil hetzelfde als de vakbonden. Het liefst willen we dat de ambtenaren hun volledige salaris weer krijgen.”
Twee keer per maand vergaderen de vakbonden en de regering. Tijdens de laatste vergadering heeft de premier aan de vakbonden gevraagd om het herstel van het land niet in gevaar te brengen. ,,Ik heb uit de media vernomen dat de vakbonden willen onderhandelen met Nederland. Ik ben realistisch. Er is geen ruimte om te onderhandelen. Er is nog geen positieve reactie vanuit Nederland gekomen. Maar als de vakbonden dit willen, steun ik ze.”
Nieuwssite 24ora.com bracht gistermiddag dat het thema van de 12,6 procent morgen niet op de agenda staat van de RMR. NoticiaCla stelt dat Aruba niet op de RMR-agenda staat. Dat is door de woordvoerder van Knops aan deze nieuwssites bevestigd.
De vakbonden kwamen gisteren bijeen in het Frans Figaroa stadion in Noord, om voorbereidingen te treffen voor een manifestatie die vanmiddag moet plaatsvinden. Voor het sluiten van deze editie was nog niet bekend of die manifestatie doorgaat.