Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De regering laat het uitkeringsprogramma Fase nog twee maanden doorlopen. Op 1 december 2021 stopt de uitkering aan personen die als gevolg van Covid-19 hun baan verloren.

ArubaDe minister van Justitie en Sociale Zaken, Rocco Tjon (MEP), maakte dit gisteren bekend tijdens een persconferentie. Het aantal mensen dat Fase ontvangt, is sinds maart van dit jaar drastisch gedaald. Het is een indicatie dat burgers die tijdens de pandemie hun baan verloren, er nu weer in slagen om werk te vinden en in hun eigen inkomen kunnen voorzien.
Nederland betaalt Aruba voor Fase en het College Aruba financieel toezicht (CAft) heeft er bij de Nederlandse regering op aangedrongen om tegen de Arubaanse regering te zeggen dat Fase direct moet stoppen. Minister Tjon laat echter weten dat de regering de keuze heeft gemaakt om het uitkeringsprogramma twee maanden langer te laten doorlopen. Zo geeft de regering mensen die nog steeds afhankelijk zijn van deze uitkering, twee maanden langer de tijd om alsnog werk te vinden of een alternatief te vinden om aan inkomsten te komen.
Het thema van Fase is ook aan bod gekomen tijdens een bijeenkomst van de vakbonden en de regering. Directie Arbeid heeft met informatie aangetoond dat er voldoende werkgelegenheid is om mensen uit Fase te halen. Vooral in de horeca en hotelsector is werk. Daarnaast is de regering, via het ministerie van Arbeid, bezig met een project om mensen aan werk te helpen. De economie van Aruba en het toerisme van Aruba staan er beter voor dan op Curaçao en St. Maarten, en toch hebben beide eilanden hun steunmaatregelen onlangs ook beëindigd.
De regering vraagt iedereen die Fase ontvangt, om contact op te nemen met Directie Arbeid zodat ze kunnen worden geholpen om weer aan het werk te gaan.