Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering realiseert zich heel goed dat de stijgende gezondheidskosten niet zo kunnen blijven doorgaan. ,,We zullen de premies moeten verhogen of het ziektekostenpakket moet worden ingekrompen. Anders verliezen we de Algemene Ziektekosten Verzekering.”

arupremierDie boodschap had premier Evelyn Wever-Croes (MEP) gisteren tijdens een persconferentie. Ze reageerde op uitlatingen die het College Aruba financieel toezicht (CAft) vorige week over Aruba had gedaan. Het CAft stuurde opnieuw aan op een bezuiniging van 60 miljoen florin. ,,Om eerlijk te zijn, de regering weet dat er een verandering moet komen in de uitgaven van de gezondheidszorg. Als we niets doen, zullen de premies binnen twee tot drie jaar omhoog moeten gaan. Of we moeten ervoor kiezen om het pakket van de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV) te verminderen.” De premier maakte duidelijk dat Aruba een beslissing moet nemen, om de AZV niet volledig te verliezen. ,,Want dat zal in de samenleving tot nog meer schade leiden.” De regering werkt aan een actieplan.
De premier reageerde ook op de opmerkingen over de loonsubsidie en over Fase. Uit controles is gebleken dat het bedrijfsleven in 2020 te veel loonsubsidie uitbetaald heeft gekregen. Het gaat om een bedrag van 59 miljoen florin. Het onderzoek naar 2021 is nog gaande. ,,De regering is ervan op de hoogte dat de loonsubsidie moet stoppen. Deze subsidie heeft bedrijven kunstmatig in leven gehouden”, stelt de premier. Over Fase zei ze dat de regering bezig is met een project om burgers te helpen om weer een baan te vinden. Dit project wordt binnenkort gepresenteerd.
,,Ik heb contact opgenomen met bepaalde commerciële gremio’s om hun mening te horen over de loonsubsidie en over Fase. Wij denken ook dat deze subsidies moeten stoppen, niet zo abrupt als het CAft voorstelt. Echter, als we geen financieel steun van Nederland meer krijgen, dan moeten we eerder dan gewenst met deze subsidie stoppen”, aldus de premier.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.