Al het nieuws


Van onze correspondent
Oranjestad - Vuilnisdienst Serlimar gaat weer aan het werk, na drie dagen geen huisvuil te hebben opgehaald.

serlimarEen bemiddelingsgesprek met Milieuminister Ursell Arends (Raiz) en de vakbond heeft ertoe geleid dat het actievoeren wordt beëindigd.
Dat meldt nieuwssite NoticiaCla. Minister Arends heeft gezegd dat hij de verantwoordelijkheid van Serlimar op zich neemt. De overheidsdienst verkeert op dit moment in surseance van betaling. ,,Mijn doel op dit moment is om Serlimar te redden en te zorgen dat 200 medewerkers hun baan behouden. Er vindt een doorlichting plaats en die moet worden afgerond. Het is aan mij om de rechter ervan te overtuigen dat wij Serlimar willen helpen.” De minister gaat met de Raad van Toezicht van Serlimar praten en een oplossing zoeken voor de schuld van zo’n 18 miljoen florin.
De medewerkers hebben in het bemiddelingsgesprek met de minister aangeven dat ze een oplossing willen voor hun uniform en dat ze veiligheidsschoenen willen dragen. ,,Daar ga ik me hard voor inzetten”, aldus de Milieuminister. Vakbond STA heeft de minister gevraagd om onderzoek binnen Serlimar te doen, omdat er verdenkingen zijn van corruptie.
Serlimar had zelf gisteren, toen de tweede stakingsdag begon, op hun Facebookpagina gemeld dat het ophalen van huisvuil vanwege actievoerende medewerkers tot nader orde werd stilgelegd. De vuilnisstortplaats bij Parkietenbos zou wel open blijven en ook het ophalen van dode dieren bleef doorgaan. De helpdesks in San Nicolas en Noord bleven ook open. Het bedrijf bood in het bericht excuses aan voor het ongemak en zegde toe om bij nieuwe ontwikkelingen de bevolking weer te informeren.
Maandag, dinsdag en woensdag werd huisvuil niet opgehaald. Oppositiepartij AVP greep dit aan om met een motie te komen en de regering op te roepen om aandacht te besteden aan de situatie van de medewerkers van Serlimar. De motie werd gesteund door MAS en Accion21. Regeringsfracties MEP en Raiz stemden tegen.
Partijleider Mike Eman heeft in een vergadering met de premier - die over het thema van de begroting van Directie Openbare Werken (DOW) ging - aandacht gevraagd voor Serlimar. ,,De minister moet met Serlimar gaan praten.” Volgens de AVP hebben kleine aannemers een contract met DOW, Serlimar en Santa Rosa. Jarenlang hebben ze enorm veel werk verricht door het eiland schoon te houden. Serlimar heeft de financiële compensatie echter veranderd en daar hebben de aannemers last van. Hun inkomsten gingen omlaag en dat betekent minder zekerheid, aldus AVP. Het gebeurde ook met medewerkers. Zij kregen veranderingen in salaris, werkdagen en arbeidsvoorwaarden. Volgens Eman is dit niet correct, ‘deze mensen doen fantastisch werk en verdienen een betere behandeling’.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).