Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Dokter Geraldine Croes is de eerste huisarts die zich bij de AruBIG heeft geregistreerd. Ze heeft een contract afgesloten met verzekeraar AZV en vervangt huisarts Eelco Veringa.

arubigMinister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid spreekt van een ‘historisch moment, omdat we nu een landskind de mogelijkheid kunnen geven om via AZV op Aruba te werken’.
AruBIG is de Arubaanse variant van het Nederlandse BIG-register. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Zorgverleners moeten in dit BIG-register staan ingeschreven om te mogen werken in hun beroep. Op Aruba konden zorgverleners tot voor kort alleen aan het werk als ze in de Nederlandse BIG waren geregistreerd. Want, een Arubaans register bestond nog niet. Dit maakte het voor Arubanen die medicijnen studeren in een ander land dan Nederland, zo goed als onmogelijk om na hun studie op Aruba te gaan werken. Terwijl veel Arubanen na hun medische studie wel naar hun eiland willen terugkomen. De wet verhinderde dat jarenlang.
Minister Oduber stelt dat er wereldwijd in 2030 een tekort aan artsen en verplegend personeel zal zijn. Dat heeft onderzoek aangetoond. Dit aankomende tekort heeft ook effect op de zorg in Nederland, wat het moeilijker maakt om personeel naar Aruba te krijgen. Aruba wilde niet langer afhankelijk zijn van de Nederlandse BIG en heeft daarom een eigen BIG-register opgezet, AruBIG.
De ontwikkeling van de AruBIG heeft jaren geduurd en tot veel maatschappelijke en politieke discussies geleid. De regering stelt zich op het standpunt dat de AruBIG voor Aruba van groot belang is. Ook op Aruba zijn veel vacatures in de zorg en met de AruBIG is het mogelijk dat Arubanen na hun studie medicijnen terugkomen en hier gaan werken. Dat helpt ook om de wachtlijsten te verminderen.
De AruBIG is in september gestart. Studenten die medicijnen willen studeren, kunnen nu in de regio blijven en zich melden bij een universiteit die door AruBIG is geaccrediteerd. Dat zijn niet alleen universiteiten in Nederland, maar ook in Canada, de VS, Costa Rica en Colombia.
Drie weken geleden meldden de eerste twee zorgverleners zich aan bij de AruBIG. En deze week registreerde huisarts Croes zich. Zij studeerde medicijnen in Colombia, aan de Universidad el Bosque. Dit is een van de twee Colombiaanse universiteiten die de AruBIG erkent. Croes gaat aan de slag in San Nicolas en vervangt dokter Veringa.
Het BIG-register maakt duidelijk wat een zorgverlener kan en mag. Voor de AruBIG geldt dat tandartsen, apothekers, specialisten, fysiotherapeuten en verloskundigen zich kunnen inschrijven. Vanaf 2022 kunnen ook andere zorgverleners zich aanmelden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.