Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De verouderde rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) bij Bubali vormt een gevaar voor het toerisme, de economie en de natuur. De installatie moet zo snel mogelijk worden vervangen. Geld is er echter niet.

arurwziIn klare en uitgebreide taal gaf minister Ursell Arends (Raiz) van Natuur gisteren een persconferentie, bijgestaan door medewerkers van Dienst Openbare Werken (DOW) die een presentatie over de RWZI’s gaven. Ze trekken met name aan de bel over de RWZI van Bubali. Als er aan deze installatie schade ontstaat en er een probleem met het water komt, zijn er direct schadelijke gevolgen voor het toerisme. Want het gebied waarin deze rioolwaterzuiveringsinstallatie ligt, Bubali, is tevens een hotelgebied en één van de hotels ligt op loopafstand. Toeristen zullen zeker last ondervinden als er schade is, aldus Arends. Wegstromend afvalwater is ook niet goed voor het milieu en voor de economie.
Aruba heeft drie RWZI’s: bij Bubali, Parkietenbos en Zeewijk. De RWZI van Parkietenbos is gebouwd in 2007 en bedoeld voor afvalwater uit septic tanks. Het is een moderne installatie, gericht op 1.500 kubieke meter water per dag. Op dit moment verwerkt Parkietenbos 1.550 kubieke meter. De RWZI’s van Zeewijk (2008) en Bubali (1972) zijn bedoeld voor rioolwater. Zeewijk is gebouwd voor 5.000 kubieke meter en verwerkt op dit moment 500 kubieke meter per dag. Bubali is sterk verouderd en gebouwd om dagelijks 4.500 kubieke meter ter verwerken. Deze RWZI verwerkt nu echter dagelijks 8.000 kubieke meter. Bubali dreigt dus te overstromen als gevolg van achterstallig onderhoud.
Volgens minister Arends is de enige oplossing dat de RWZI Bubali zo snel mogelijk wordt gerenoveerd. De overheid heeft daar echter geen geld voor. Arends maakte daarom bekend dat hij bezig is met een zogeheten businesscase, om op die manier toch snel geld te krijgen en de installatie bij Bubali te vernieuwen. In 2020 is al 3,8 miljoen florin in Bubali geïnvesteerd, maar dit is lang niet voldoende om de RWZI te vernieuwen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.