Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad – De zogeheten Wever-Croesnorm zorgt voor verdeeldheid tussen Aruba en Nederland. Volgens premier Evelyn Wever-Croes (MEP) wil Nederland dat Aruba meer bezuinigt op de salarissen van directeuren van (semi-)staatsbedrijven.

ARU WEver CroesDe premier zei dit gisteren tijdens een persconferentie. De Wever-Croesnorm houdt in dat de salarissen van directeuren maximaal 130 procent van het salaris van de premier mogen zijn. Deze norm is het equivalent van de Balkenendenorm in Nederland. Het meningsverschil tussen beide landen gaat niet over het wel of niet toepassen van de norm, want daar kunnen beide landen zich in vinden. Het gaat over de manier waarop de norm in de praktijk wordt berekend.

De premier legt uit dat haar salaris lager is dan het salaris van haar collega-premiers op Curaçao en St. Maarten. ,,Een directeur van een staatsbedrijf op Aruba verdient dus automatisch minder dan een gelijkwaardige positie op één van de andere landen.” Het gevolg is, aldus Wever-Croes, dat Aruba met een brain drain te maken heeft. ,,Aruba verliest professionals aan andere eilanden omdat ze daar meer kunnen verdienen dan bij ons.”

Daarnaast wil Nederland dat Aruba nog meer bezuinigt op salarissen van ambtenaren. Premier Wever-Croes: ,,We verdienen al minder en moeten nog minder gaan verdienen. Daar is Aruba het niet mee eens.” De premier vindt dat Nederland niet alleen Aruba hierop moet aanspreken, maar ook de andere twee eilanden Curaçao en St. Maarten. Maar de Nederlandse regering vindt dat Aruba haar eigen zaken moet regelen en geen rekening hoeft te houden met wat er op Curaçao of St. Maarten gebeurt. ,,Nederland doet niets aan de salarissen op de andere twee eilanden.”

De wetgeving die bij de Wever-Croesnorm hoort, is volgens de premier iets dat Aruba zelf wil voeren, maar wel met de andere eilanden wil afstemmen. ,,Lukt dat niet, dan zullen we deze wetgeving alleen op Aruba invoeren”, stelt de premier.

De discussie over de salarissen hoort bij Financiën. De premier verwijst in dat kader ook naar het negatieve advies dat het College Aruba financieel toezicht (CAft) over de begroting van Aruba heeft gegeven. ,,We zijn het niet eens met hun standpunt en proberen nu hierover te onderhandelen. Maar, vergeet niet, het kabinet was demissionair tot vorige week. We konden geen financieel beslissingen nemen. Nu we zijn geïnstalleerd en het kabinet-Wever-Croes II aan de slag is, kunnen we ook over deze thema’s praten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.