Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Universiteit van Aruba (UA) heeft de pandemie gebruikt om zich digitaal en innovatief op te schalen. Eén van de doelen is dit jaar de dienstverlening meer zichtbaar te maken voor het publiek. Dat zei de nieuwe rector Viola Heutger in haar rede tijdens de opening van het academisch jaar.

F14 ARU universiteitHet is een traditie om op de tweede vrijdag van september het academisch jaar te openen. ,,Wat een fijn gevoel om allemaal weer op de campus te zijn. We zien studenten en collega’s face to face. Niet alleen onze eigen studenten, maar ook 38 uitwisselingsstudenten uit acht verschillende landen.”

Het IT-personeel heeft gebruik gemaakt van de pandemie om vernieuwingen door te voeren. Zoals innovatieve en ultramoderne elektronische apparatuur om verder te komen in het digitale tijdperk. Die innovatie is overal merkbaar, vindt de rector. Ze noemt een studentenradio, ‘Shopa radio’, en de ‘Community Garden’ op de campus. Docenten veranderden hun lesmethode en gingen online; nieuwe programma's zijn gestart en gaan starten, en vooral studenten ervaren hier een plek om te groeien op persoonlijk vlak. Het personeel kwam onlangs op het idee om achter de kantine een Staff Outdoor Lounge in te richten waar het personeel kan ontspannen en samenkomen.

Trots melde de rector ook dat alle programma’s van de UA zijn geaccrediteerd. ,,Voor zo'n kleine universiteit bieden we een breed scala aan programma's en lessen.” Onder het universitair personeel bevinden zich ook alumni die zijn teruggekomen om les te geven. ,,Onze universitaire docenten voelen de waardering van de studenten. En de studenten voelen de speciale band die we allemaal met hen hebben.”
Heutger omschrijft de UA als een kleine staatsuniversiteit, maar wel eentje die groeit. Met een internationale instelling, interculturele openheid en diep verankerd in onze lokale gemeenschap. Een universiteit die relevant onderzoek doet naar sociale, economische, ecologische, duurzame, bestuursgerelateerde en juridische uitdagingen. Een universiteit met een brede maatschappelijke betrokkenheid, omdat er veel wordt ondernomen om de gemeenschap te ondersteunen.
De rector realiseert zich dat die dienstverlening niet altijd zichtbaar is. ,,Onze studenten werken als stagiaires, doen onderzoek en schrijven scripties en papers over bedrijven en organisaties op Aruba. Onze onderzoekers leveren rapporten voor overheidsinstellingen in binnen- en buitenland en we bieden lezingen en lessen aan een verscheidenheid aan professionele doelgroepen. Toegepast onderzoek helpt stakeholders om de juiste beslissingen te nemen en ons academisch onderzoek ondersteunt beleidsbeslissingen met een sterke impact op de toekomst van het eiland.” Het is één van de doelen van dit academisch jaar om het onderzoek veel zichtbaarder te maken voor de gemeenschap in binnen- en buitenland. De UA is een inclusieve organisatie die bijdraagt aan duurzame en veerkrachtige samenleving. ,,Via onze academische en professionele programma's bieden we een brug tussen school en universiteit. Het Academische Basisjaar en de propedeuse van de FEF bieden toegang tot meerdere studiemogelijkheden, zowel hier op Aruba als in het buitenland.”

De rector noemde ook het internationale uitwisselingsprogramma Erasmus+, dat Arubaanse studenten stimuleert om andere landen en culturen te leren kennen. Ze gaan de uitdaging aan om een andere manier van studeren en een andere manier van leven te leren kennen.

De UA biedt een meertalige omgeving, in Engels, Nederlands en Papiaments. Hier kondigde de rector dat er een nieuw talencentrum komt, om het universitair taalbeleid te ondersteunen. “Het zal studenten helpen om beter te presteren in zelfs meer dan twee talen.”

Naast een inhoudelijke start van het nieuwe jaar is het oude historische gebouw van de UA ook opgeknapt. Het gebouw is opnieuw geschilderd en in de klaslokalen en personeelswerkruimtes staan kunstwerken. De tuinen zijn goed onderhouden en stralen schoonheid en rust uit. ,,Het geheel nodigt uit om te blijven. Zo kunnen we een thuis weg van huis zijn.”

Viola Heutger is sinds 1 juli rector van de Universiteit van Aruba. Op die dag droeg vertrekkend rector Glenn Thode de verantwoordelijkheid over.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).