Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Hof is gisteren begonnen met het hoger beroep in de zaak Ibis. Ex-minister Paul Croes is de belangrijkste verdachte in deze strafzaak, naast vijf anderen, waaronder de echtgenoot van Croes.

F14 ARU ibisOfficier van justitie Patrick van der Biezen stond gisterochtend de pers voor de rechtbank kort te woord, terwijl binnen het hoger beroep net was begonnen. Het Antilliaans Dagblad keek mee via een liveverbinding van 24ora.com.

Het gaat in de zaak Ibis om zes verdachten. Croes is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had 5 jaar geëist en ging in hoger beroep omdat het Gerecht in eerste aanleg hem vrijsprak van een deel van de feiten. Volgens het OM zijn alle feiten bewijsbaar.

Het OM eiste daarnaast dat Croes geen passief kiesrecht meer heeft en zich niet meer kandidaat kan stellen voor een politieke partij. De rechter heeft hierover geen uitspraak gedaan.
De officier van justitie schetste de planning voor de komende dagen. Gisteren is de feitenbehandeling begonnen, waar anderhalve dag voor is uitgetrokken. Vandaag start het requisitoir van de advocaat-generaal, die ingaat op de aangeleverde bewijzen in alle zes de zaken. Morgen komt de verdediging van alle zes verdachten aan het woord. Het Hof heeft donderdag een halve dag uitgetrokken voor het zogeheten repliek en dupliek. Daarbij kunnen beide partijen op elkaars argumenten en verweer reageren. Van der Biezen merkte op dat het vanaf dit punt aan het Hof is de behandeling van de strafzaak te sluiten of nog meer tijd te vragen voor aanvullend onderzoek. Als het Hof de strafzaak sluit, moet de drie rechters binnen 21 dagen met een uitspraak komen.

Op inhoudelijke vragen ging de officier van justitie niet in, aangezien de behandeling op dat moment binnen bezig was. Wel wilde Van der Biezen kwijt dat juridisch moet blijken of er sprake was van giften of niet. Een andere vraag van de aanwezige pers ging over de periode dat Croes in beperking zat. De vertegenwoordiger van het OM erkende dat dit een lange periode is geweest, maar zei ook dat dit regelmatig door de rechter-commissaris is getoetst. De beperking is niet gezien als onrechtmatigheid. Volgens Van der Biezen zal ook dit door het Hof nader worden bekeken.

Het is volgens de officier van justitie een grote zaak, die in arbeidsuren en personele inzet veel vergt van de betrokken medewerkers van het OM. ,,Het dossier bevat heel veel mappen.” Op de vraag hoeveel geld deze zaak de samenleving kost, bleef Van der Biezen het antwoord schuldig.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.