Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - In het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) liggen 65 patiënten met Covid-19. Van hen is 80 procent niet gevaccineerd. De druk neemt elke dag toe en het zijn vooral niet-gevaccineerde patiënten die de ICU bezetten of die overlijden.

aruziekenhuisDe vraag naar vaccinaties neemt volgens het crisisteam toe en Directie Volksgezondheid (DVG) heeft te weinig personeel. De overheid heeft daarom besloten om een derde massavaccinatie te organiseren.
Minister Dangui Oduber (MEP) van Volksgezondheid kondigde de ‘Vacunathon’ gistermiddag tijdens een persconferentie aan en kwam met cijfers om te staven waarom vaccinatie de beste oplossing is om Covid-19 te bestrijden. Op de ICU van Aruba liggen 9 coronapatiënten. AZV heeft 12 patiënten naar Colombia gestuurd, om plek te houden op de ICU van Aruba. Op de corona-afdeling liggen 43 patiënten en op de kraamafdeling ligt één besmette patiënt. Van alle opgenomen coronapatiënten kampt 38 procent met een hoge bloeddruk, 31 procent heeft diabetes, 7 procent is dialysepatiënt, 4 procent is hartpatiënt en 3 procent lijdt aan kanker. Een derde van de patiënten is pre-obees of zelfs zwaarlijvig. ,,29 Procent van de niet-gevaccineerde coronapatiënten bezet 87 procent van de ICU en 77 procent overlijdt”, aldus de minister.
Oduber stelt dat Aruba in juni over de piek van de vorige golf heen was en er om die reden werd afgeschaald. Overheidspersoneel dat bij andere afdelingen werkte en was ingezet voor het vaccineren, ging weer terug naar hun eigen dienst. Toen kwam de deltavariant en het aantal besmettingen steeg snel. ,,We zitten op ruim 1.000 actieve gevallen.”
De snelle stijging zorgt voor meer ziekenhuisopnames en de vraag naar vaccinaties neemt toe. Personeel is er echter niet voldoende. Aruba heeft bij Nederland aan de bel getrokken en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf goedkeuring om Nederlands personeel naar Aruba te laten komen. Zij kwamen afgelopen vrijdag aan en steunen onder andere het ziekenhuis en helpen bij het vaccineren.
Edwin Jacobs is interim-directeur bij AZV en directeur van SVb. Zijn boodschap tijdens de persconferentie was dat deze vierde golf een enorme impact heeft. ,,Zowel op de gezondheidszorg als op de economie.” AZV heeft twaalf coronapatiënten naar Colombia gestuurd voor intensieve zorg. ,,De kosten zijn 50.000 florin per patiënt. Deze bedragen drukken enorm op de fondsen voor AZV”, aldus Jacobs. Met de pet op van SVb-directeur zegt hij dat veel mensen zich bij SVb melden met corona en dus niet kunnen werken. Dat heeft gevolgen voor het bedrijfsleven. ,,We kunnen deze druk voorkomen door meer te vaccineren. De vaccinatiegraad is te laag.” Jacobs geeft mensen die nog twijfelen of ze zich willen laten vaccineren de tip om te praten met familie van mensen die niet waren gevaccineerd en uiteindelijk erg ziek werden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).