Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Tien inwoners van Aruba zijn in de afgelopen dertig dagen overleden aan complicaties die met Covid-19 te maken hebben. In het weekend alleen al overleden vier patiënten. Het Horacio Oduber Hospital (HOH) is opgeschaald en behandelt alleen nog spoedgevallen.

F13 ARU HOHDat melden het crisisteam en Directie Volksgezondheid (DVG). Aruba treurt in totaal om 119 coronadoden. Van de tien recente overlijdens waren twee patiënten wel gevaccineerd en de andere acht niet.

In het ziekenhuis lagen gisteren 51 personen met corona. Zes van deze patiënten liggen op de ic, 41 patiënten liggen op de algemene afdeling en 1 patiënt ligt op de kraamafdeling. Gezien het hoge aantal besmettingen nam het HOH vrijdag de beslissing om de zorg op te schalen. Dat houdt in dat het ziekenhuis alleen nog spoedgevallen opneemt. Reguliere zorg is uitgesteld. Op die manier creëert het ziekenhuis capaciteit en ruimte om patiënten met Covid-19 te kunnen blijven behandelen. Het HOH laat weten deze beslissing enorm te betreuren, maar dat er geen andere mogelijkheid is. Het personeel wil graag de zorg aan iedereen kunnen blijven garanderen.

Patienten die geen urgente zorg nodig hebben, worden dringend verzocht om niet naar de spoedeisende hulp te komen. Het ziekenhuis doet echter ook een oproep aan iedereen om rustig aan te doen in het verkeer. Elk verkeersslachtoffer dat moet worden opgenomen, neemt een ziekenhuisbed in beslag dat ten koste gaat van andere zorg. Het crisisteam evalueert de situatie ook, om te kijken of er andere maatregelen moeten worden genomen.

Het aantal actieve besmettingen is gisteren licht gedaald, naar 1.084. Het gaat om 972 inwoners van Aruba en 112 toeristen. DVG registreerde vrijdag een recordaantal van 192 nieuwe patienten en zaterdag kwamen er 102 patienten bij. De laatste cijfers van gisteren laten 71 nieuwe gevallen zien, van wie 63 inwoners en 8 toeristen. De lokale besmettingsgraad is 25 procent en het gemiddelde aantal nieuwe gevallen per dag is nu 122.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.