Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Tien inwoners van Aruba zijn in de afgelopen dertig dagen overleden aan complicaties die met Covid-19 te maken hebben. In het weekend alleen al overleden vier patiënten. Het Horacio Oduber Hospital (HOH) is opgeschaald en behandelt alleen nog spoedgevallen.

F13 ARU HOHDat melden het crisisteam en Directie Volksgezondheid (DVG). Aruba treurt in totaal om 119 coronadoden. Van de tien recente overlijdens waren twee patiënten wel gevaccineerd en de andere acht niet.

In het ziekenhuis lagen gisteren 51 personen met corona. Zes van deze patiënten liggen op de ic, 41 patiënten liggen op de algemene afdeling en 1 patiënt ligt op de kraamafdeling. Gezien het hoge aantal besmettingen nam het HOH vrijdag de beslissing om de zorg op te schalen. Dat houdt in dat het ziekenhuis alleen nog spoedgevallen opneemt. Reguliere zorg is uitgesteld. Op die manier creëert het ziekenhuis capaciteit en ruimte om patiënten met Covid-19 te kunnen blijven behandelen. Het HOH laat weten deze beslissing enorm te betreuren, maar dat er geen andere mogelijkheid is. Het personeel wil graag de zorg aan iedereen kunnen blijven garanderen.

Patienten die geen urgente zorg nodig hebben, worden dringend verzocht om niet naar de spoedeisende hulp te komen. Het ziekenhuis doet echter ook een oproep aan iedereen om rustig aan te doen in het verkeer. Elk verkeersslachtoffer dat moet worden opgenomen, neemt een ziekenhuisbed in beslag dat ten koste gaat van andere zorg. Het crisisteam evalueert de situatie ook, om te kijken of er andere maatregelen moeten worden genomen.

Het aantal actieve besmettingen is gisteren licht gedaald, naar 1.084. Het gaat om 972 inwoners van Aruba en 112 toeristen. DVG registreerde vrijdag een recordaantal van 192 nieuwe patienten en zaterdag kwamen er 102 patienten bij. De laatste cijfers van gisteren laten 71 nieuwe gevallen zien, van wie 63 inwoners en 8 toeristen. De lokale besmettingsgraad is 25 procent en het gemiddelde aantal nieuwe gevallen per dag is nu 122.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).