Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De AruBIG gaat op 2 augustus van start. Dat maakt Directie Volksgezondheid bekend.

ArubigNiet alleen zorginstanties moeten hier klaar voor zijn en aan de voorwaarden voldoen, ook het publiek moet weten wat de AruBIG inhoudt.
Op 15 mei van dit jaar werd een nationaal decreet uitgevaardigd, waarin staat dat de bijbehorende wetgeving van de AruBIG binnen drie maanden na publicatie zou worden uitgevoerd. Die uitvoeringsfase start nu. DVG laat weten dat achter de schermen hard is gewerkt aan de lancering van de AruBIG. Zo moet duidelijk zijn wie zich moet en kan registreren.
Bepaalde beroepen moeten zich op basis van de AruBIG laten registreren. Dat zijn apothekers, artsen, tandartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten. De wet maakt geen onderscheid in het aantal gewerkte jaren. Alle beroepen moeten zich inschrijven om hun functie te kunnen blijven uitoefenen.
In de wet staat ook welke diploma’s worden erkend door AruBIG. Registratie is mogelijk met een Nederlandse BIG-nummer en als de persoon in Nederland geregistreerd is als specialist. Registreren is ook mogelijk voor degene die kan aantonen het board-examen van de VS of Canada te hebben gedaan. Verder voldoen diploma’s die afkomstig zijn van bepaalde universiteiten in Costa Rica en Colombia.
Wie geen erkend diploma heeft, maar meer dan tien jaar werkzaam is of meer dan vijf jaar werkzaam is als specialist, komt in aanmerking voor registratie in een speciaal register. Dat kan alleen als documenten kunnen worden overgelegd als bewijs dat er toestemming is om als dokter, tandarts, verloskundige of apotheker te werken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).