Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ‘Business as usual’ is voor de banken niet meer relevant. ,,We praten liever over economische ontwikkeling in plaats van economische groei, in combinatie met financiële educatie.”

arucbaDe Centrale Bank van Aruba (CBA) heeft in het stakeholdersgesprek met de formateur een beknopt plan gepresenteerd. Ook toerisme-organisatie Ahata zat bij dit gesprek.
Jane Semeleer van de CBA gaf na afloop van haar gesprek met formateur Evelyn Wever-Croes een korte persverklaring. ,,We werken met de banken aan een plan, dat zal in oktober klaar zijn. We hadden niet veel tijd om met formateur over het plan te praten, dus we hebben een beknopte versie gepresenteerd”, vertelde Semeleer. ,,Wij denken aan economische ontwikkeling, waarbij iedereen betrokken is. We willen ons ook richten op financiële educatie, en dat zal vanaf het lage onderwijs al moeten worden gegeven. Het is belangrijk dat de hele bevolking beseft wat de financiële situatie van het land is.”
In het plan waar de banken mee bezig zijn, staan drie scenario’s. Semeleer benoemde deze scenario’s bij de formateur: ,,Business as usual, hervormingen en transformatie.” De CBA adviseert de regering om voor het derde scenario te kiezen, transformatie. ,,We vinden dat we niet zo kunnen doorgaan, het eerste scenario ‘business as usual’ kiezen we niet. Hervormingen staan benoemd in het Landspakket. Maar wij gaan liever een stap verder, en werken met talenten en experts aan een transformatie.” Volgens Semeleer ‘heeft de pandemie ons geleerd dat we ons economisch model moeten transformeren, zodat elke burger in staat is om zijn eigen ontwikkeling en welzijn te creëren’.
De CBA richt zich in het plan niet op een deel van Aruba, dus niet alleen op San Nicolas of Oranjestad. ,,Nee, we denken eilandbreed, dit gaat over heel Aruba.”
Ook toerisme-organisatie Ahata zat bij het gesprek. Voorzitter Tisa LaSorte sprak over het belang van toerisme. Maar ze noemde ook het belang van belastinghervormingen, arbeidswetgeving en de problematiek van UTV’s en ATV’s.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).