Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - In Tokio, tijdens de Olympische Spelen, is secretaris-generaal van het Olympisch Comité Aruba (COA) Nicole Hoevertsz dinsdagavond gekozen tot nieuwe vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

ArunicolehoevertszHoevertszZe kreeg 72 stemmen voor en 7 stemmen tegen. Vanuit de hele wereld stroomden de felicitaties gisteren binnen. In een eerste reactie, direct na de Algemene Ledenvergadering van het IOC, zei Hoevertsz: ,,Als je mij een aantal jaren geleden had gevraagd of ik eraan dacht om vicevoorzitter van het IOC te worden, dan had ik nee gezegd. Ik kom van een klein eiland en zo’n hoge positie is een droom die nooit uitkomt. Ik dank het echter aan mijn collega’s in het IOC dat deze droom toch is uitgekomen.” Hoevertsz legt uit dat Aruba klein is, de Arubaanse sporters zijn internationaal nog niet bekend en Aruba heeft nog nooit een Olympische medaille gewonnen. ,,Vandaar dat het bereiken van zo’n hoge positie in het IOC iets groots is.”
Het nieuws werd, vanwege het tijdverschil, eerst in Nederland bekend. Koning Willem-Alexander, die als kroonprins IOC-lid was, stuurde Hoevertsz een felicitatie. Een NOS-verslaggever merkte op dat er geen Nederlandse IOC-leden meer zijn. Hoevertsz reageerde dat we een Koninkrijk vormen en dat het bijzonder is dat zowel Nederland als Aruba een eigen nationaal olympisch comité (NOC) heeft. Het Arubaanse NOC is het COA, dat van Nederland is het NOC*NSF. ,,Deze functie van vicevoorzitter betekent veel toegang tot informatie, meer mogelijkheden die anders er niet waren. Ik heb veel contacten met NOCNSF. Als ik iets voor Nederland kan doen, zal ik dat zeker doen.”

Ook collega’s van Panam Sports, Odesur en Odecabe zijn heel blij met haar positie. Vanuit Aruba reageerde demissionair premier Evelyn Wever-Croes (MEP) gisteren: ,,We zien vandaag opnieuw een vrouw van ons eiland op een hoge positie komen, in een functie die in de sportwereld van groot belang is. Hoevertsz is sinds 2006 lid van het IOC en maakt vier jaar deel uit van het bestuur. Namens de regering en namens de bevolking feliciteer ik Nicole met deze enorme verdienste.”
Hoevertsz had niet de ambitie om vicevoorzitter van IOC te worden. ,,Ik hou heel veel van sport en werk graag in de sportwereld. Het IOC stimuleert je om je verder te ontwikkelen en verder te groeien. Je krijgt verantwoordelijkheden en je taken worden zwaarder.” Ze vertelt dat het enkele jaren geleden al de bedoeling was dat ze lid zou worden van de Executive Board, maar dat was niet te combineren met werkzaamheden op Aruba. De huidige voorzitter van het IOC, Thomas Bach, bleef echter aandringen en vroeg haar dit jaar weer om zich beschikbaar te stellen. ,,Ik wist niet of ik er klaar voor zou zijn. Maar ik besloot om het toch te doen, mede ook omdat er geen andere vrouwelijke vicevoorzitter in het IOC zit.”
In de Executive Board van het IOC staat voorzitter Bach bovenaan. Onder hen zijn vier vicevoorzitters en daaronder zijn tien IOC-leden. ,,Ik ben dus benoemd tot één van de vier vicevoorzitters en ben daarmee dus lid van de Executive Board.” Onder dit bestuur zitten 100 leden, die allemaal een federatie leiden of een NOC.
,,Ik ben uit mijn comfortzone gegaan om hier te komen. Mijn boodschap aan alle jongeren met wie ik werk is: ga ervoor, step up to the plate. Ben je er klaar voor, twijfel niet. Werk hard en maak het waar. Je kan alles in het leven bereiken. Het is voor mij onvoorstelbaar dat ik ben gekozen tot vicevoorzitter van het hoogste sportorgaan ter wereld. Ik wijd mijn leven aan sport, omdat dit voor mij iets moois is. Sport creëert een betere wereld en een beter land. En wat ik nu heb bereikt, neemt niemand van me af.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).