Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Heel Aruba zat vanaf zaterdagmiddag 17.00 uur tot en met gisterochtend 05.15 uur zonder stroom. WEB-directeur Luis Oduber erkende gistermiddag tijdens de persconferentie dat de problemen bij WEB waren begonnen. Hij bevestigde ook dat Elmar de stroomvoorziening in een aantal wijken nog niet volledig op gang had kunnen krijgen.

F17 ARU webblackoutBijgestaan door stafleden van onderhoud en productie legde de WEB-directeur uit wat er tijdens de black-out is gebeurd. Hij gaf aan dat WEB nog steeds met oude boilers werkt. Er zijn diverse projecten voor modernisering gaande, maar daarvoor moeten technici vanuit het buitenland naar Aruba komen. Als gevolg van de beperkende covidmaatregelen zijn die reizen uitgesteld. ,,Als die technici wel waren gekomen en de projecten waren verder in ontwikkeling, dan was er zeer waarschijnlijk geen stroomuitval geweest”, stelt Oduber.

De oorzaak was een technisch probleem bij een boiler. De stroomvoorziening van WEB naar Elmar moest in de genoemde wijken worden onderbroken, waardoor Elmar de wijken niet meer van elektra kon voorzien. Tijdens het herstarten vielen nog twee boilers uit. ,,Vanaf 18.24 uur was Aruba in een black-out, ook bij WEB was alles uit.”

Technici deden daarna hun best om de elektra bij WEB zelf weer aan te krijgen. Vanaf 19.00 uur lukte dat. ,,Stap voor stap en in samenwerking met Elmar werden bepaalde gebieden weer aangesloten.” Oduber legt uit dat WEB de stroom doorgeeft aan Elmar en dat het aan Elmar is om wijken weer op het stroomnet te zetten. ,,Zij hebben een aansluitingsplan en bepalen welke wijken aan de beurt zijn.” Het aanzetten van de verouderde boilers gaat niet snel en is een technisch ingewikkeld proces, vertelde Oduber. ,,En dat duurde zaterdagavond ook veel langer dan verwacht.”

Vanuit WEB was de stroomvoorziening zondagochtend rond 04.00 uur weer honderd procent. Toch zaten meerdere wijken opnieuw zonder elektriciteit. Oduber legde uit dat Elmar bij de verschillende substations de elektriciteitsdistributie op gang moet krijgen. ,,Als dat niet lukt, moeten ze een bypass doen.” Het was Elmar zondagmiddag nog niet volledig gelukt om alle substations weer draaiende te krijgen.

De black-out en de bijkomende windstilte zorgde zaterdagavond voor een hele warme nacht. Veel mensen besloten om in de auto te stappen en met de airco aan rond te rijden. Het leidde tot veel verkeersdrukte en files. Een aantal horeca besloot de deuren te sluiten. Kleine Chinese supermarkten leken beter voorbereid. Hun generator ging aan of ze liepen met zaklampen rond, zodat klanten toch in de winkel konden zijn. Wel met alleen contante betaling, want pinnen ging niet.

Gedupeerden kunnen hun schade melden bij Elmar. De directeur van WEB liet desgevraagd weten dat Elmar en WEB zullen samenwerken en alle schadeclaims gaan beoordelen in verband met een mogelijke financiële compensatie. Intern zal WEB verslag uitbrengen aan de Raad van Commissarissen. Oduber geeft aan dat de fout niet bij één persoon ligt, maar een gevolg is van een automatiseringsproces. Volgens WEB beleefde Aruba in november 2002 voor het laatst een dergelijke black-out.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).