Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Oppositiepartij AVP heeft de minister van Algemene Zaken, Evelyn Wever-Croes (MEP), voor de rechter gedaagd.
arurechtbankDe inzet is het Kiesregister, dat AVP wil inzetten als controlemiddel tijdens de verkiezingen. De kortgedingrechter doet morgenmiddag uitspraak.
Dat meldt NoticiaCla. Het kort geding is alleen door de AVP aangespannen, maar de oppositiepartij wordt door meerdere andere partijen gesteund. Zij hebben zich echter juridisch niet aangesloten.
De AVP wil bij de rechter afdwingen dat politieke partijen kunnen beschikken over het Kiesregister. De regering heeft echter de beslissing genomen om het Kiesregister niet openbaar te maken aan politieke partijen.
In het Kiesregister staan namen, adressen, geboorteplaats en geboortedatum. Een burger had onlangs ontdekt dat politieke partijen recht hebben om een uittreksel van het Kiesregister te krijgen. De burger vond dit een schending van de privacy van de burger die kiesrecht heeft en trok aan de bel. Premier Wever-Croes was het daar mee eens en besloot om geen uittreksel te verstrekken.
De AVP wil het Kiesregister gebruiken om verkiezingsfraude tegen te gaan. Tijdens de verkiezingen worden tellers bij de stembureaus ingezet, om de opkomst van kiesgerechtigden te registreren. Het Kiesregister komt daarbij goed van pas, vindt de AVP. De oppositiepartij stelt dat het doel van het verkrijgen van het Kiesregister niet is om te weten waar kiezers woonachtig zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.