Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het ziet ernaar uit dat het tweede kwartaal van dit jaar afsluit met een herstel van het verblijfstoerisme van 72 procent ten opzichte van topjaar 2019. ,,Dat is 81 procent hoger dan het eerste kwartaal, dus het herstel is enorm”, aldus Ronella Croes, ceo van Aruba Tourism Authority (ATA).

arutoerismeZe wijst op het succes van het vaccinatiebeleid als een belangrijke oorzaak hiervoor. ,,Op dit moment is 65 procent van de bevolking gevaccineerd. Dat werpt zijn vruchten af. Vooral de Amerikaanse markt is daar erg gevoelig voor.” Door de positieve ontwikkeling durft de ceo de verwachting uit te spreken dat de ontwikkeling van het toerisme de koers voor 2021 wijzigt van ‘voorzichtig optimistisch’ naar ‘optimistisch’.
Aruba had altijd al een belangrijke markt aan de Verenigde Staten en dat is nu zeker niet minder. Dat de toeristen nu het gevoel hebben dat Aruba een veilig eiland is vanwege de hoge vaccinatiegraad en de coronaprotocollen, draagt zeker bij aan de keuze voor Aruba.

In de maand mei kwamen 70.683 bezoekers naar Aruba, wat twintig procent meer was dan in april. Sinds maart groeit het toerisme maandelijks aanzienlijk. De maand mei was met tachtig procent van het toerisme van twee jaar geleden, ‘opmerkelijk’, volgens Croes. Ze voegde er nog aan toe dat bijna alle toeristen uit de Verenigde Staten kwamen.
ATA verwacht dat juni afsluit met in totaal 74.500 bezoekers. Daarmee komt het toerisme over de eerste helft van het jaar uit op 55 procent van de resultaten uit 2019. Het tweede kwartaal komt uit op 72 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. ,,Dat is maar liefst 81 procent groei in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021”, aldus de ceo.
Als deze trend doorzet verwacht ATA voor de tweede helft van het jaar een herstel van 68 procent ten opzichte van 2019. ,,Daarom verschuiven we onze verwachtingen naar het optimistische scenario van minimaal zestig procent herstel over 2021 als geheel en zijn we goed op weg naar volledig herstel in de jaren 2022 en 2023.Een relatief snel herstel uit deze immense crisis.”