Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Na bijna vijftien maanden liepen er vandaag weer cruisepassagiers rond in het hartje van Oranjestad. Het was een bescheiden heropening van het cruisetoerisme, met ruim 500 toeristen en enkele honderden bemanningsleden.

F13 ARU cruiseschipRond 08.00 uur werd de Celebrity Millenium Cruise feestelijk binnengehaald met fonteinen van water. Aan de kade ging het feestje verder met een officieel welkom door vertegenwoordigers van de regering en de haven- en toerismeautoriteit.

Minister Dangui Oduber van Toerisme, Volksgezondheid en Sport sprak van ‘een vreugdevolle dag’. ,,Na vijftien maanden ontvangt Aruba weer een cruiseschip met passagiers. We kunnen gerust spreken van een historische dag.” De bewindsman legde uit dat Aruba gekozen is als een van de aanlegplaatsen omdat al meer dan 65 procent van de bevolking is gevaccineerd en het eiland daarom als veilig wordt beschouwd. ,,Daarvoor wil ik alle frontliners en andere mensen bedanken die zich hebben ingezet om dit te bereiken.”

Tourism Oriented Police (TOP Oranjestad) liet weten dat rond de ingang van de cruisehaven strenge regels gelden. Die werden ook gehandhaafd, in het belang van de veiligheid van toeristen en de mensen die in de haven werken.
Zoals gebruikelijk mogen alleen personen met speciale toestemming het haventerrein op. Betreden van Welcome Plaza, het terrein buiten de poort, mag alleen op bepaalde uren en uitsluitend door touroperators en havenpersoneel. Door maximal vijf tourbussen tegelijk binnen te laten wordt het aantal personen op het plein zo laag mogelijk gehouden.

Touroperators moeten rekening houden met de regels voor passagiers. Iedereen moet een mondkapje dragen en handsanitizer gebruiken. Er dient een lijst te zijn van deelnemers en waar mogelijk moet afstand worden gehouden. Soortgelijke regels gelden ook voor taxi’s en verhuurbedrijven.