Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Met het leeghalen van het eerste schip met liquefied petroleum gas (lpg) is de splinternieuwe gasinstallatie van het bedrijf Ecogas ‘in business’. Het gas wordt in tanks gepompt voor gebruik door bedrijven.

ecogas2In december 2020 begon Ecogas met het bouwen van een installatie voor de opslag van lpg in Barcadera, op korte afstand van de haven. De vraag door commerciële bedrijven naar gas is groot en daarom besloot Ecogas al in 2018 zich op die markt te richten. In de eerste jaren was de handel nog kleinschalig.
In zes maanden tijd bouwde het Panamese bedrijf Admiral LPG Services de installatie. Volgens directeur Jose Morales, was zijn bedrijf verantwoordelijk voor het ontwerp, de technische aansluitingen en de logistiek rond het project, maar werd het feitelijk bouwwerk zo veel mogelijk gedaan door Arubaanse bedrijven. Het Arubaanse personeel van Ecogas werd geschoold om de installaties verantwoord te kunnen bedienen. Met het project was een investering gemoeid van ruim zes miljoen florin.
Ecogas koos ervoor om midden in de coronapandemie de Arubaanse economie te ondersteunen met het project. Tijdens de bouwfase werden grote hoeveelheden tanks aangekocht om te vullen met lpg. Ook werd een pijpleiding van 310 meter lengte aangelegd tussen het bedrijf en de haven, voor het lossen van de schepen met gas.
Maandag legde het eerste schip met gas aan, met aan boord 1,3 miljoen liter lpg. Specialisten van Admiral LPG Services hielden toezicht op het lossen en trainden tegelijk Ecogas-medewerkers om dit op een verantwoorde manier te doen.

Eddie de Veer, directeur van MetaCorp Aruba, het moederbedrijf van Ecogas, was aanwezig bij de mijlpaal. ,,Wij houden niet op te investeren in de economie van Aruba. Als wij niet geloven in ons land, wie doet dat dan wel?” De Veer is trots op wat er nu weer gepresteerd is. ,,We zien hier het resultaat van een idee, dat een plan werd, dat werd omgewerkt tot een project en uitgevoerd. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid als bedrijf en realiseren ons dat de gemeenschap op ons rekent. Wij zijn Arubanen en hebben onze schouders eronder gezet op het moment dat dat nodig was.”
MetaCorp begon honderd jaar geleden toen de grootvader van de huidige topman zich in de tijd van de Lago-olieraffinaderij op Aruba vestigde. Later nam diens zoon het bedrijf over. De familie bracht de bioscoop naar het eiland en begon een frisdrankfabriek. Later volgden een cementfabriek, een hotel, een bierbrouwerij, een afvalbedrijf, een wasserij en nu een bedrijf in gas. ,,Mijn vader zei ter gelegenheid van de viering van ons honderdjarig bestaan dat we klaar zijn voor de volgende honderd. Hij bedoelde dat serieus”, aldus De Veer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.