Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Aruba is afhankelijk van de liquiditeitssteun uit Nederland en dat blijft voorlopig zo. We hebben dus geen enkele andere keus dan ons aan de afspraken te houden en dat doen we ook.”

ARU Wever CroesDemissionair minister-president Evelyn Wever-Croes (MEP) benadrukte tijdens haar wekelijkse persconferentie dat op Aruba geen discussie is over de liquiditeitssteun, zoals die op Sint Maarten en Curaçao wel wordt gevoerd. ,,We hebben intensief overleg over de steun. Daarbij zijn er twee trajecten, dat van het Landspakket, de uitvoering en dat van het toezichtsorgaan Coho. Momenteel zijn we druk bezig met de invulling van de Uitvoeringsagenda voor het derde kwartaal. Dat is noodzakelijk willen we in juli over geld kunnen beschikken voor het derde kwartaal.”

De bewindsvrouw legt de nadruk op het gebrek aan inkomsten, waardoor Aruba nog lang niet op eigen benen kan staan. ,,Het gaat goed met de economie. Het toerisme stevent af op 55 procent van wat in 2019 werd gepresteerd en dat is goed, maar niet genoeg om zonder de steun van Nederland te kunnen.”

Dat die steun met voorwaarden komt, vindt ze normaal. ,,We hebben geld kunnen lenen tegen nul procent rente. Wel komt het geld met voorwaarden en sommige daarvan zijn draconisch. Dat betekent echter niet dat we weglopen voor het gesprek. We blijven overleggen en proberen elkaar te vinden. Het Arubaanse volk heeft de steun nodig.”

Ze stelt de bevolking gerust dat nervositeit over de kwestie niet nodig is. ,,De situatie op Sint Maarten en Curaçao is anders dan bij ons. Staatssecretaris Knops oefent druk uit op de nieuwe leiders, die zich niet kunnen vinden in de afspraken die er liggen. Dat is bij ons niet aan de orde. Wij onderhandelen gewoon door over de volgende stappen. Dat is de keuze die wij hebben gemaakt.”

Wever-Croes waarschuwt de bevolking om politici die beweren dat het allemaal anders kan, niet serieus te nemen. ,,Laat je niet voorliegen. Er ligt een akkoord en daar moeten we ons aan houden. Er is geen andere keus.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.