Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Sociaal Psychiatrische Dienst (SPD) heeft via de overheid laten weten dat mensen die hulp nodig hebben bij hen terecht kunnen. Volgens de organisatie Respaldo, het voormalige psychiatrische ziekenhuis PAAZ, vergeet de overheid echter te melden dat SPD niet functioneert.

F13 ARU SPDDe schok in de Arubaanse gemeenschap was groot toen een depressieve jonge man zichzelf begin deze week van het leven beroofde. Zijn sprong vanaf een hotel werd door getuigen van het drama op sociale media gedeeld.

SPD liet weten dat de degenen die hulp nodig hebben na het zien van deze tragedie met hen contact kunnen op nemen door tussen 7.30 en 16.30 uur te bellen naar 5224249 of tussen 17.00 en 19.00 uur te bellen naar 5924400. ,,De SPD heeft psychiaters en gekwalificeerde verpleegkundigen die bellers kunnen helpen, advies kunnen geven en ondersteuning kunnen bieden aan degenen die onmiddellijk hulp nodig hebben, maar ook aan degenen die de komende dagen hulp nodig hebben.”

Maar volgens de organisatie Respaldo functioneert de SPD niet. Respaldo heeft een officiële klacht tegen de dienst ingediend bij de Inspectie voor de Volksgezondheid.

,,SPD beschikt niet over een psychiater. Verpleegkundigen schrijven zelf geneesmiddelen voor, wat tegen de wet is. Zij mogen dat alleen in opdracht van een arts doen. Het hoofd van de SPD, Rafael Lopez, zit al een jaar thuis als gevolg van een disciplinaire maatregel na een meningsverschil met de regering. Lopez is overigens geen arts, maar psychiatrisch verpleegkundige.”

Respaldo vindt het onverantwoord dat mensen in geestelijk nood onder deze omstandigheden naar de SPD worden gestuurd. Zelf kan de organisatie weinig soelaas bieden, want door gebrek aan geld is er een wachtlijst van een jaar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.