Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - Na de grote uitbraak van Covid-19 op Curaçao en Bonaire verdween de situatie op Aruba enkele weken naar de achtergond, maar sinds vorige week is Aruba weer koploper in het aantal besmettingen in het Nederlands-Caribische gebied.

aruba hospitalDat blijkt uit het weekoverzicht van het RIVM. Vorig jaar was Aruba ook lange tijd het eiland met de meeste besmettingen.

In de week van 27 april tot 3 mei kregen in totaal 235 personen op de eilanden een positieve testuitslag: 124 op Aruba, 6 op Bonaire, 84 op Curaçao, 20 op Sint-Maarten en 1 op Saba. Die laatste is opmerkelijk, want op Saba waren er sinds eind januari geen besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames door of met Covid-19 lijkt langzaam te dalen, aldus het RIVM, maar er is nog steeds een hoge druk op de lokale zorgcapaciteit.

In verhouding tot de andere eilanden is het aantal nieuwe meldingen op Aruba het hoogst, maar wel gedaald. Afgelopen week kregen er 98 mensen per 100.000 inwoners een positieve coronatestuitslag. Vorige week was dat nog 165 per 100.000. Het percentage positieve testen is licht gedaald.

Wel is het eerste geval met de Indiase variant gedetecteerd. Die kwam naar voren in monsters uit week 15 (half april). Deze persoon en naaste contacten hebben geen reisgeschiedenis. Er werden ook 12 gevallen van de Braziliaanse variant, 4 gevallen van de Zuid-Afrikaanse, 29 gevallen van de Californische en 31 gevallen van de New Yorkse variant gedetecteerd. Inmiddels is meer dan de helft van de volwassen Arubaanse populatie minstens een keer gevaccineerd.

Op Curaçao is het aantal nieuwe meldingen van personen die positief zijn getest drastisch gedaald. In de afgelopen week kregen er 48 mensen per 100.000 inwoners een positieve testuitslag, vorige week nog 130. Het percentage positieve testuitslagen ligt nu ver onder de grens van 5 procent. Op Curaçao was de Britse variant goed voor 100 procent van de onderzochte besmettingen in week 15. Op Curaçao is bijna 60 procent van de volwassen populatie minstens een keer gevaccineerd.

Het aantal nieuwe meldingen op Bonaire blijft stabiel laag op 28 mensen per 100.000 inwoners. Het percentage positieve testen ligt nog net boven 5 procent. In week 15 waren alle onderzochte positieve testuitslagen van de Britse variant. Bijna drie kwart van de volwassen populatie heeft minstens een vaccinatie gehad.

Op St Maarten is de incidentie iets gestegen, van 23 naar 36 meldingen per 100.000 inwoners, maar volgens het RIVM is dat nog relatief laag. Op het eiland gaan meerdere varianten rond, maar in kleine aantallen. Ongeveer een kwart van de volwassen populatie heeft minstens een prik gehad.

De positieve testuitslag op Saba kwam van een reiziger uit Nepal die aan het einde van de quarantaineperiode milde klachten ontwikkelde en daarom opnieuw werd getest. Op Sint-Eustatius zijn er sinds 28 januari geen nieuwe personen met een positieve uitslag gemeld. Op Saba is ruim 90 procent gevaccineerd, op Statia ruim 40 procent.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.