Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Onafhankelijk Statenlid Daphne Lejuez, inmiddels toegetreden tot de nieuwe politieke partij Accion 21, vindt dat het project Port City niet mag worden behandeld door de demissionaire regering. Daarom heeft ze enkele kritische vragen gesteld aan minister Dangui Oduber van Toerisme, Volksgezondheid en Sport.

aruportcityPort City is een project dat de ontwikkeling van de voormalige containerhaven in Oranjestad omvat. Er moet een hotel komen, winkels en huizen. Lejuez vindt dat er onvoldoende bekend is over het project en meent dat het proces moet worden opgeschort, nu de regering is gevallen.
Het gaat om een project waarover al in 1997 werd gesproken. Tijdens het kabinet-Mike Eman is de containerhaven naar Barcadera verhuisd en kwam het grote terrein in Oranjestad leeg te staan. Verschillende ministers hebben zich over een toekomstvisie voor het haventerrein gebogen, maar er kwam nooit echt een concrete uitwerking van de grond. Demissionair minister Oduber is nu verantwoordelijk voor Port City en hij zou plannen hebben om nog dit jaar de eerste schop in de grond te willen zetten.
Lejuez is niet tegen het project: ,,Het lijkt zeker mooi te worden, maar ik heb veel tot nu toe onbeantwoorde vragen.” Ze heeft begrepen dat er inmiddels sprake is van twee hotels, woonruimte en winkelcentra met twee of drie verdiepingen. Lejuez mist echter een sociaaleconomische impactstudie en een verkeersplan. Ook wil ze weten of het om woonruimte gaat voor lokale mensen of alleen om condominiums voor buitenlanders.

,,Dit zijn al eerder gestelde vragen waarop ik nog geen antwoord heb gekregen. Het volk heeft er recht op om te weten wat de bedoeling is, voordat het project wordt uitgevoerd. Transparantie creëert vertrouwen”, aldus het Statenlid.
Ze heeft begrepen dat leden van de Raad van Toezicht van Aruba Ports Authority (APA), die de supervisie over de plannen heeft, ontslag hebben genomen uit onvrede over de gang van zaken rond de aanbesteding. Ze heeft het gevoel dat de demissionaire minister nog even snel de plannen wil doordrukken.
Ze wordt in haar kritiek ondersteund door parlementariër Mike de Meza (AVP). Ook die vindt dat APA pas op de plaats moet maken zolang Aruba wordt bestuurd door een demissionaire regering, die alleen de lopende zaken mag afhandelen. De Meza wijst daarbij op de persoonlijke verantwoordelijkheid die op alle betrokkenen rust, omdat ze weten dat doorgaan met de plannen in strijd is met de integriteit.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.