Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Na vergaderingen met een grote groep vertegenwoordigers van vrijwel alle zorgverleners op Aruba donderdag, zijn veel Statenleden ervan overtuigd dat de opgelegde bezuinigingen op de AZV van 5 miljoen florin per maand, niet op deze manier moeten worden uitgevoerd. Ze spreken van ‘inhumaan beleid’.

F17 ARU AZVVoor de verandering stonden oppositie en regeringspartijen gedeeltelijk aan dezelfde kant. Over de achtergrond van de forse bezuiniging lopen de meningen uiteen. De coalitiepartijen stellen dat de regering met het ‘mes op de keel’ de bezuiniging heeft moeten slikken, als voorwaarde voor financiële steun vanuit Nederland. De oppositie stelt dat de regering dit al jaren van plan was.

Richard Arend (AVP) weet zeker dat de regering dit plan bedacht heeft en dat Den Haag het niet heeft afgedwongen. ,,Dit is betreurenswaardig.” Partijgenoot Mervin Wyatt Ras vindt het onjuist dat patiënten die een medische behandeling nodig hebben die nu niet krijgen.”

Anderen, waaronder onafhankelijk Statenlid Daphne Lejuez, signaleren een groot gebrek aan transparantie als het gaat om de bezuinigingen. Zij gelooft dat er goede argumenten zijn om Nederland ervan te overtuigen dat het bedrag aan bezuinigingen omlaag moet. ,,We kunnen de burgers niet laten lijden onder de bezuinigingen.”

Ricardo Croes van regeringspartij RED vindt de ontstane situatie ‘inhumaan en verschrikkelijk’. Hij begrijpt niet hoe de machtshebbers in Den Haag hebben kunnen denken dat een dergelijke grote bezuiniging op de zorg zonder gevolgen zou kunnen blijven. Tegelijk vindt hij dat de regering haar verantwoordelijkheid moet nemen, omdat die akkoord is gegaan met de maatregel.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).