Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De mededeling van minister-president Evelyn Wever-Croes dat er gegadigden zijn om te investeren in de raffinaderij, heeft tot allerlei reacties geleid, maar vooral twijfel gezaaid. De genoemde bedrijven lijken helemaal geen ervaring te hebben in de olie-industrie.

citgoDe eerste reacties kwamen uit de politiek, direct na de presentatie van de premier. De coalitiepartijen buitelden over elkaar heen van enthousiasme, maar de oppositie was minder blij. Mike de Meza (AVP) ziet kop noch staart in de beweringen van Wever-Croes. Hij vindt het vreemd dat Quantum LNC 3,5 miljard dollar zou gaan investeren, terwijl het bedrijf bij zijn weten nog nooit een raffinaderij heeft geëxploiteerd en gespecialiseerd is in elektriciteit, telecommunicatie en financieringen. Volgens De Meza hebben grote bedrijven uit de sector in de loop van de afgelopen decennia allemaal wel eens naar de Arubaanse installatie gekeken en besloten dat de mogelijkheden die deze biedt niet rendabel zijn op de internationale markt.

Over Quanten LCC en Eagle LGN wordt door Refineria di Aruba (RdA) weinig verteld, met verwijzing naar de Non Disclosure Agreement. Volgens NoticiaCla gaan er drie mensen schuil achter Quanten, onder wie Karl Welch. Die is geen onbekende op Aruba, want hij was in het verleden de grote man achter de optredens van Sinbad. Wat NoticiaCla opviel, was dat er nogal was grammaticale fouten op de website van Quanten te vinden zijn, wat twijfels doet rijzen over hun professionaliteit.
De aankondiging van mogelijke heropening van de raffinaderij, zo’n negen maanden voor de verkiezingen, doet de vraag rijzen of het een met het ander te maken heeft. Het lijkt namelijk tijdens de coronacrisis niet logisch dat een consortium zomaar drie miljard dollar ter beschikking zou hebben om op Aruba te investeren. NoticiaCla vroeg dit vorige week aan de premier, die onlangs ‘officieel’ de verkiezingsperiode opende. Ze zei dat de MEP een mogelijke heropening niet in de campagne zou inzetten.
Gisteren zei ze dat ze blij is dat zoveel mensen de gebeurtenissen kritisch volgen, maar dat ze een commissie van deskundigen heeft benoemd om een toekomst voor de raffinaderij uit te stippelen. ,,Ik heb vertrouwen in hen. Het ergste dat ons kan overkomen is dat we de installaties alsnog moeten ontmantelen. Dan zijn we niet slechter af dan nu. Het beste is een nieuwe exploitant voor de raffinaderij en daar wordt nu aan gewerkt.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.