Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - Sharina Gumbs heeft de Gouden C gewonnen van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maakte de winnaar bekend tijdens de online talkshow ‘Cultuur voor iedereen’.

arugoudencElk jaar reikt het fonds de Gouden C uit aan een project dat je ‘mee moet maken’ met dit keer als thema ‘inclusie’. Vijf ondersteunde projecten werden in de schijnwerpers gezet.

De jury koos (inclusief publieksstemmen) voor ‘Re-fill your cup with authenticity’ van Sharina Gumbs uit Aruba. Een project dat zorgprofessionals gebruik leert maken van abstracte kunst om creativiteit te stimuleren en zo stress te verminderen. De winnaar werd verrast tijdens de online talkshow met presentatrice Lucille Werner in studio KUUB te Alkmaar. ,,‘Re-fill your cup with authenticity’ is een mooi voorbeeldproject dat past in het Programma Cultuurparticipatie”, zei Van Engelshoven. Met dit programma wil de minister de komende jaren drempels wegnemen.

,,Kunst wordt zelden ingezet voor zorgprofessionals, meestal alleen voor hun doelgroep. Het mooie is: doordat zij beter leren omgaan met stress, heeft dit project indirect ook grote impact op hulpbehoevenden en leerlingen met wie ze werken. …dit is kunst als middel én als doel. Het is geen bezigheidstherapie; in een mini-opleiding ontwikkelen de deelnemers zich tot kunstenaar.” Het project leert zorgprofessionals gebruik te maken van abstracte kunst om creativiteit te stimuleren en stress te verminderen. ,,Een kleinschalig project met grote impact en met de mogelijkheid zich als een olievlek te verspreiden”, aldus de jury.

,,Geweldig…dank aan de jury en alle stemmers voor deze mooie prijs. We hopen dat ons project hierdoor nog veel meer zorgprofessionals en onderwijzers zal bereiken die hun eigen creativiteit en die van de mensen waarmee ze werken, zullen blijven stimuleren en verder ontwikkelen. Kunst verbindt!” aldus Gumbs.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.