Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - De regering heeft een lijvige commissiestructuur opgezet om zich te laten adviseren over de stappen die moeten leiden tot herstel van de economie. ,,Het lijkt erop dat de gezondheidscrisis onder controle is. Nu moeten we focussen op de economie”, aldus minister-president Evelyn Wever-Croes.

arubaDe Commissie Herstel en Innovatie Arubaanse Economie wordt belast met het formuleren van adviezen ten aanzien van nood- en/of stimuleringsmaatregelen die op korte termijn de negatieve economische gevolgen van de Covid-19-pandemie voor de Arubaanse samenleving zo veel mogelijk moeten beperken en gericht moeten zijn op het reactiveren van de economie. De commissie bestaat uit een stuurgroep en drie subcommissies. De stuurgroep wordt bijgestaan door een think tank, waarin voormalig gouverneurs, gewezen leden van adviesorganen en een sleutelfiguur uit de private sector zitting hebben. De drie subcommissies zijn voor stabilisering en stimulus, fast-track en reactivering, en innovatie en bestendigheid. De stuurgroep rapporteert rechtstreeks aan de minister-president.

De subcommissie stabilisering en stimulus moet binnen een week advies uitbrengen over de wijze waarop de lokale economie op korte termijn gestabiliseerd en gestimuleerd kan worden, met als uitgangspunt de werkgelegenheid te behouden, terwijl de negatieve effecten op bedrijven zo veel mogelijk worden gecompenseerd.

De subcommissie fast-track en reactivering moet per omgaande een taskforce deviezen instellen, in samenwerking met de Centrale Bank van Aruba en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze taskforce moet een deviezentoets uitvoeren op potentiële fast-trackprojecten. Binnen twee weken moet deze subcommissie een lijst investeringsprojecten klaar hebben die nog in 2020 zouden kunnen starten. Daarnaast wordt van de subcommissie advies verwacht over stimuleringsmaatregelen en belastingvoordelen om de economie vooruit te helpen. De subcommissie innovatie en bestendigheid krijgt acht weken de tijd om te adviseren over onderwijs, toerisme, circulaire economie, energie, voedselveiligheid en arbeid. Al deze terreinen moeten langs de lat van duurzaamheid en innovatie worden gelegd.

De subcommissies tellen elk vijf tot tien leden, die hun werk belangeloos moeten doen. Volgens premier Wever-Croes is de belangstelling groot. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat we met deze werkwijze de economie weer overeind kunnen helpen en die dan weerbarstiger en sterker is dan voorheen.”

 

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant. 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.