Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - Aruba Hotel & Tourism Association (Ahata) slaat alarm vanwege de combinatie van factoren die met elkaar een ‘groot gevaar vormen voor de economie van Aruba en de financiële toekomst van het land’.

F04 ARU AhataVolgens Ahata-directeur Tirsa LaSorte neemt het aantal hotelkamers in het Caribische gebied flink toe en daarmee de concurrentie voor Aruba.

Ze schetst een aantal ontwikkelingen die met elkaar het toerisme negatief kunnen beïnvloeden. Het aantal kamers op Aruba neemt onder meer flink toe door de bouw van nieuwe hotels. Er is onvoldoende gekwalificeerd personeel voor een hoog niveau van dienstverlening. Het toerisme is eenzijdig afhankelijk van de Verenigde Staten (tachtig procent). Het komende jaar staat de VS in het teken van de presidentiele verkiezingen en de ervaring leert dat Amerikanen dan de hand op de knip houden. Daarnaast leidt het coronavirus tot angst om te reizen en derhalve tot afzeggingen en minder boekingen. Aruba krijgt ook steeds meer de naam van een dure bestemming.

Ahata maakt zich grote zorgen om het beleid van de regering die hogere belastingen en andere maatregelen treft die de kosten van de bedrijfsvoering omhoogjagen en daarmee de kosten voor lokale mensen en toeristen. La Sorte vindt het dan ook een slecht moment om geld dat bestemd is voor marketing te gebruiken voor andere doeleinden, ‘net nu het cruciaal is om de toeristische markten te diversifiëren’. Ze meldt dat de regering zelfs zo ver is gegaan om de privatiseringswet van ATA te veranderen om zo aan geld te komen voor de algemene middelen. ,,Dat gaat lijnrecht tegen de belangen van ons land in.”

Nog bezorgder is LaSorte over de wijziging waarmee de minister van Financiën zelf kan bepalen hoeveel geld ATA ter beschikking krijgt voor de promotie van Aruba. ,,De regering brengt zo de pijler van onze economie in gevaar, alleen maar om de gaten in de begroting te dichten die zijn ontstaan door decennia van wanbeleid.”


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).