Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Waar ik ook kom, overal hoor ik hetzelfde. Mensen hebben het financieel moeilijk", aldus Mike Eman, leider van de AVP, na bezoeken aan verschillende wijken.
aruarmoedeDe Centrale Bank van Aruba (CBA) en het CBS hebben volgens hem met hun nieuwste cijfers en bevindingen bevestigd dat het inderdaad niet goed gaat met Aruba en de koopkracht van de burgers. Eman: ,,De dramatische achteruitgang in koopkracht en consumptie van de afgelopen tijd zijn de directe gevolgen van de maatregelen die deze regering genomen heeft. Dit valt te lezen in de laatste Economic Outlook van CBA. ‘The negative effects on private consumption of the ..tax levy introduced in July 2018 and further amplified by the January 2019 increase in excises on alcohol appear to outweigh the positive effects of the lowering of the income and wage tax’.”
Hiermee ontmaskert CBA volgens Eman de onwaarheden die door kabinet-Wever-Croes verspreid werden bij de introductie van de zogenaamde ‘fiscale hervormingen’. ,,De gevoerde campagne was dat belastingverlagingen grotere voordelen zouden opleveren dan de negatieve gevolgen van het pakket aan maatregelen. De CBA spreekt dit pertinent tegen. Het is zoals we het vanaf het begin verteld hebben. Als je 200 florin weghaalt bij een minimumloner door de onkosten te verhogen en je geeft hem 25 florin als compensatie, is het niet meer dan logisch dat hij elke maand met 175 florin achteruitgaat. Het CBS heeft dit al laten zien in de cijfers, die aangeven dat het bestaansminimum voor een alleenstaande met 200 florin per maand omhoog is gegaan. Derhalve een bevestiging dat de omhooggeschoten onkosten veel groter zijn dan de zogenaamde verlagingen.”
Eman stelt dat dit pakket maatregelen Aruba in een recessie heeft doen belanden. ,,CBA heeft het over 'zwakke consumptie' en geeft dit aan als de belangrijkste reden voor de recessie die nu z'n intrede heeft gedaan in Aruba.”
Eman is bezorgd: ,,Deze recessie veroorzaakt groeiende armoede in Aruba net nu de feestdagen voor de deur staan. Ondertussen is het merkbaar dat allen die dicht bij de regering staan allerlei extraatjes en privileges krijgen, terwijl het volk lijdt. Dit is oneerlijk en er moet snel iets aan gedaan worden.”


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).