Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Arubaanse regering heeft de noodsituatie bij het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) verlengd met nog eens drie dagen. Elf dagen na de crisis vanwege de hackaanval van het computersysteem is er nog geen oplossing.

aruhohGouverneur Alfonso Boekhoudt heeft woensdagavond laat de wet ondertekend waarmee het crisisplan van Bureau Rampenbestrijding in werking trad. Daarmee kreeg de regering de regie in handen. Een dergelijke noodmaatregel geldt echter maar voor drie dagen. Aangezien de crisis nog niet is opgelost, heeft de regering besloten de noodmaatregel met nog eens drie dagen te verlengen. Volgens minister-president Evelyn Wever-Croes is het crisisteam van mening dat zijn betrokkenheid voorkomt dat de crisis uitgroeit tot een ramp.
Twee weken geleden werd het ziekenhuis getroffen door een aanval met ransomware. Niet-spoedeisende operaties gaan niet door en de medewerkers hebben het gevoel alsof ze zijn teruggeworpen naar de jaren 80. Alles moet weer met pen en papier. De eerste dagen had het personeel de handen vol aan het verzamelen van de patiëntinformatie. De criminelen kunnen niet bij de patiëntendossiers, maar zorgen ervoor dat het medisch personeel dat ook niet kan. Dit veroorzaakt vertragingen in de zorg; er waren echter geen patiënten in gevaar vanwege de cyberaanval.
De regering dringt er bij het publiek op aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis alleen in noodgevallen te bezoeken. Patiënten die niet-dringende medische hulp nodig hebben, kunnen in plaats daarvan naar hun huisarts of naar Imsan gaan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).