Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De minister van Financiën, Economische Zaken en Cultuur, Xiomara Ruiz-Maduro, heeft onlangs bezoek gehad van de minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao, Giselle Mc William. De bewindsvrouwen bespraken de mogelijkheden van economische samenwerking tussen Aruba en Curaçao.
samenaruDe ministers hebben overeenstemming bereikt over het onderwerp certificaat van oorsprong. Dit is een formulier dat de handel tussen de eilanden vereenvoudigt en het eerder gebruikte Europese formulier vervangt. Het certificaat van oorsprong is een digitaal formulier dat het hele commerciële proces vanaf 1 januari 2020 zou moeten vergemakkelijken. Dit formulier zal worden gebruikt om de vrije handel tussen Aruba en Curaçao te versoepelen. De ministers zijn ervan overtuigd dat dit goed nieuws is voor de commerciële sector van beide eilanden.
Minister Ruiz-Maduro vertelde dat er de afgelopen tijd onderhandelingen zijn gevoerd over de vrije zones van Aruba en Curaçao. ,,Binnenkort wordt de vrijhandelsovereenkomst ondertekend. Dit betekent dat producten die op Aruba zijn geproduceerd zonder beperkingen op Curaçao kunnen worden verhandeld en vice-versa. Dit is positief nieuws voor de lokale economieën en zou voor meer economische activiteit moeten zorgen en meer banen moeten creëren.”
Er werd ook een vergadering gehouden met minister-president Evelyn Wever-Croes en de minister van Transport, Communicatie en Primaire sector, Chris Romero, om de mogelijkheden te bespreken om het Don Andres-schip te gebruiken om de eilanden te verbinden. De Don Andres vaart al geregeld tussen de ABC-eilanden en zal binnenkort de Dominicaanse Republiek toevoegen aan haar reisroute voor het transporteren van fruit en groente vanuit de Dominicaanse Republiek naar Curaçao. Hierdoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om ook producten voor de Arubaanse markt mee te nemen.
Een ander onderwerp van discussie was de status van de Fast Ferry, die volgens de minister van Curaçao in een vergevorderd stadium verkeert. Ze vertelde dat de financiële aspecten zijn goedgekeurd en hoopt dat die binnenkort worden geformaliseerd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).