Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Watty Vos Boulevard op Aruba is gisteren in gebruik genomen. Verantwoordelijk minister Otmar Oduber van Infrastructuur, Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu verklaarde bij het openingsfeestje dat het nog wel vier maanden duurt voordat de werkzaamheden zijn afgerond.

F09 OP Watty VosSamen met de Green Corridor vormt de Watty Vos Boulevard de ruggengraad van de infrastructuur van Aruba. Deze projecten betekenen echter veel meer dan een snelle verbinding voor het autoverkeer. Ze dragen ook bij aan de verkeersveiligheid en aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het land.
Meer dan dertig jaar is over dit project gesproken. Steeds weer werd het in een la gestopt, omdat het te moeilijk was om te realiseren. De regering-Mike Eman heeft sinds haar aantreden in 2009 gezocht naar mogelijkheden om de verbindingsweg aan te leggen.
De Watty Vos Boulevard begint bij Luchthaven Reina Beatrix en loopt door de buitenwijken van Oranjestad naar het toeristische gebied aan de westkant van het eiland. De directeur van Aruba Tourism Authority, Ronella Tjin Asjoe-Croes, onderstreepte het belang van de weg voor het toerisme. ,,Tientallen jaren al zijn beleidsmakers overtuigd van de noodzaak van goede infrastructuur voor de ontwikkeling van het toerisme. In de tussentijd is ons toerisme blijven groeien. Nog maar tien jaar geleden ontvingen we jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers. Nu staat de teller op 1,8 miljoen, als we de cruisetoeristen en verblijfstoeristen bij elkaar optellen.” Tjin Asjoe-Croes verwacht dat Oranjestad een stuk aantrekkelijker wordt voor het cruisetoerisme als de dagelijkse file verdwijnt. ,,Mensen die van een cruiseschip stappen, worden momenteel geconfronteerd met een continue stroom langzaam rijdend verkeer, waar ze dan zelf ook in terecht komen met een tourbus of huurauto. Dat maakt niet alleen dat ze korter van Aruba kunnen genieten, maar beïnvloedt ook hun beleving in negatieve zin.” Veel mensen die in San Nicolas wonen werken in de hotels. Elke dag moeten ze heen en weer en staan ze in de file. Door deze snelle verbinding houden ze meer tijd over voor hun gezin. Die verbetering van hun kwaliteit van leven is niet in cijfers of in geld uit te drukken.
Het project bestaat uit meer dan een vierbaansweg rond Oranjestad, met dertien rotondes en twee viaducten. Ook de oude weg van Oranjestad naar Noord is onder handen genomen, evenals een groot stuk Boulevard/Sasakiweg, waar de ringweg op aansluit. Langs het hele traject lopen fiets- en wandelpaden. Het Linear Park is doorgetrokken tot voorbij de lage hotels, zodat de bevolking veel ruimte heeft voor gezonde recreatie.
De ringweg draagt de naam van Watty Vos, een politicus uit de vorige eeuw die in de decennia dat hij politiek actief was, zich hard heeft gemaakt voor de aanleg van de Ringweg III, zoals de weg destijds werd genoemd.
Aan het project hangt een prijskaartje van 440 miljoen Arubaanse florin. De financiering heeft de vorm van een publiekprivaat partnerschap (ppp). De financiële constructie houdt in dat de aannemer de financiële verantwoordelijkheid draagt voor de aanleg en het onderhoud van het project. De overheid betaalt twintig jaar lang huur om de weg te gebruiken. De bouwer is al die jaren verantwoordelijk voor het onderhoud.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.