Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Kort voor de zomervakantie hebben medewerkers van het educatieprogramma Prisma trainingen verzorgd voor Arubaanse hulpverleners op het gebied van diabetes. Na afloop van de training namen de 24 deelnemers met trots hun diploma in ontvangst.

prismaDit voorjaar reisden Suzanne Bader en Sabine de Groot (Diëtetiek en Voedingswetenschappen, Amsterdam UMC) af naar Aruba in opdracht van Fundacion Diabetes Aruba (FDA). Het bezoek had drie doelen: 24 hulpverleners opleiden tot Prisma-trainer, FDA voorzien van alle kennis en kunde voor een succesvolle, eilandbrede Prisma-implementatie én de Universiteit van Aruba betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het implementatieonderzoek.
De training heeft veel informatie en inzichten opgeleverd. De Prisma-patiëntcursus werd verder afgestemd op de lokale, culturele setting op Aruba. Het idee ontstond om de cursus naast het Papiaments, ook in het Nederlands, Spaans en Engels aan te bieden. En om de spelvormen aan te passen aan de lokale voedingsgewoonten.
Prisma staat voor pro-actief, interdisciplinair, self-management en is een compact zelfmanagement-educatieprogramma dat wordt gegeven in groepsverband. Doel is deelnemers alle kennis en kunde bij te brengen die nodig is om de eigen ziekte te begrijpen en er zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Prisma is op dit moment beschikbaar voor diabetes, preventie van diabetes, hart- en vaatziekten (secundaire preventie en hartrevalidatie) en preventie van hart- en vaatziekten. Deze training wordt gegeven aan groepen in meer dan dertig instellingen in Nederland. De organisatie van Prisma op Aruba is in de handen van FDA. Die werkt in dit project samen met het Prisma-team en de Amstel Academie/VUmc Academie van Amsterdam UMC.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).