Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het aantreden van een nieuwe regering is geen gegronde reden voor het ontslag van de leden van de Raad van Toezicht. Dat heeft de rechter bepaald in de bodemprocedure van de rechtszaak tussen Land Aruba en Fundacion Lotto Pa Deporte (FLPD).

ARU oduberMinister van Toerisme, Volksgezondheid en Sport Dangui Oduber heeft op 3 januari 2018, dus kort na zijn aantreden op 17 november 2017, alle zittende leden van de raad van toezicht van FLPD ontslagen en een week later vijf nieuwe leden in de Raad van Toezicht benoemd. Op grond van de Statuten van FLPD is de minister bevoegd om de leden van de Raad van Toezicht van FLPD te ontslaan. Als reden voor het ontslag was door de minister aangevoerd dat dit noodzakelijk was voor een goed functioneren van FLPD en dat het volgde uit de regeringswisseling en de hiermee gepaard gaande verandering in het beleid van de minister van Sport. In deze procedure staat de vraag centraal of de minister op de door hem genoemde gronden bevoegd was om tot ontslag van de leden van de Raad van Toezicht over te gaan.
In het kort gedingvonnis van 7 februari 2018 heeft het gerecht het Land bevolen om de uitvoering van de ontslagbesluiten van 3 januari 2018 van de zittende leden in de Raad van Toezicht van FLPD te schorsen en om ook de benoemingsbesluiten gedateerd op 10 januari 2018 van de nieuwe leden van de Raad van Toezicht te schorsen. Van deze uitspraak in kort geding heeft het Land hoger beroep ingesteld bij het Hof.
De uitspraak in kort geding is een voorlopige maatregel die wordt gegeven na een korte procedure. Zij geldt totdat er een definitieve uitspraak is gegeven in de zogeheten bodemprocedure. In een bodemprocedure kunnen partijen hun standpunten uitgebreider toelichten dan in de kort gedingprocedure. Na het kort geding zijn FLPD en de zittende leden van de Raad van Toezicht de bodemprocedure begonnen. De uitspraak die gisteren door het gerecht is gegeven, is een uitspraak in de bodemprocedure. Het is dus niet een uitspraak in het hoger beroep van het kort geding.
Het gerecht overweegt dat uit de Statuten van FLPD en uit de Governance-code die voor de stichting geldt, volgt dat FLPD moet kunnen functioneren zonder directe invloed van de minister dan wel van de politiek in het algemeen. Het onafhankelijk functioneren van FLPD wordt doorkruist indien de minister zonder geldige reden zittende leden van de Raad van Toezicht ontslaat en daarin vervolgens nieuwe leden benoemt. De Statuten en de Governance-code brengen dan ook mee dat de minister alleen tot ontslag kan overgaan indien daarvoor een gegronde reden is.
Het aantreden van een nieuwe regering is volgens de rechter geen gegronde reden voor het ontslag van de leden van de Raad van Toezicht. Ook de door de minister voorgenomen beleidswijziging is dit niet. De bewindsman was zelf niet ingegaan op de uitnodiging van de Raad van Toezicht in november 2017 om met elkaar in gesprek te gaan over de beleidsplannen van de minister. Ter onderbouwing van zijn standpunt dat de zittende Raad van Toezicht niet goed functioneert, heeft het Land in deze procedure nog een beroep gedaan op een aantal gebeurtenissen, waarvan de minister nog niet op de hoogte was op het moment dat hij de ontslagbesluiten nam. Deze gebeurtenissen kunnen volgens het gerecht om die reden niet worden gebruikt om het ontslagbesluit van 3 januari 2018 te rechtvaardigen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.